ZAHAROVA PORUČUJE BRISELU: Dobro znate da ćemo srazmerno odgovoriti na pretnje sankcijama

Novosti onlajn

25. 06. 2021. u 14:44

RUSIJA je spremna da nastavi ravnopravan dijalog sa Evropskom unijom, ali takav dijalog ne može da bude uslovljen pretnjama sankcijama, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Kako kaže, Moskva će srazmerno odgovoriti na pretnje Brisela.

ЗАХАРОВА ПОРУЧУЈЕ БРИСЕЛУ: Добро знате да ћемо сразмерно одговорити на претње санкцијама

Foto: EPA

- Potvrđujemo spremnost na nastavak ravnopravnog dijaloga sa EU, uključujući i na teme pomenute u 'zaključcima' samita EU za koje postoji obostrani interes. Međutim, takav dijalog, uprkos nadama nekih prestonica zemalja EU, ne može da bude uslovljen. Posebno ne može da bude uslovljen pretnjama unilateralnim i nezakonitim sankcijama protiv naše zemlje, na koje će, kao što je poznato u Briselu, neminovno uslediti srazmeran odgovor - istakla je portparolka.

Ona smatra da zaključci samita Evropske unije o Rusiji svedoče o sistemskim problemima EU sa izradom jasne strategije prema Moskvi.

- 'Zaključci' u vezi sa Rusijom, doneti na sastanku Evropskog saveta 25. juna svedoče o nekoj meri sistemskih problema u EU sa izradom jasne strategije za izgradnju odnosa sa našom zemljom - rekla je portparolka.

Prema njenim rečima, diskusije na samitu jasno su pokazale da „zajednički imenilac“ EU u ruskim pitanjima i dalje određuju antiruska raspoloženja država-članica Unije.

- Evropska unija faktički ostaje zarobljena u konjunkturnim interesima zemalja-članica, koji su u suprotnosti sa očekivanjima jednog broja evropskih stanovnika. U EU nastavljaju da 'vrte u krug' – ponovo su ostavljeni na snazi principi 'Federike Mogerini', usaglašeni 2016. godine, koji povezuju buduće odnose EU-Rusija sa primenom Minskih sporazuma, koje Kijev sabotira više od godinu dana - smatra Zaharova.

Podsetimo, šefovi država i vlada EU na samitu u Briselu naložili su spoljnopolitičkoj službi EU pod rukovodstvom visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja prouči mogućnosti za dijalog sa Rusijom, kao i varijante za uvođenje novih antiruskih sankcija, uključujući ekonomske. Takođe je naloženo da se prouče mogućnosti za borbu protiv potencijalne buduće „neprijateljske“ delatnosti Rusije.

Lideri EU nisu uspeli da se dogovore oko inicijative Nemačke i Francuske za održavanje sastanka EU-Rusija na najvišem nivou – u finalnom dokumentu on nije ni pomenut.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

UHAPŠEN NAPADAČ: Muškarac koji je pretio eksplozivom u iranskom konzulatu u Parizu lišen slobode (FOTO)