KOVID SERTIFIKATI PODIŽU RAMPU: Od 1. jula nova pravila o kretanjima u okviru Starog kontinenta

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

22. 06. 2021. u 20:48

OD 1. jula, u EU na snagu stupa "digitalni kovid-sertifikat EU" koji bi trebalo da olakša putovanje unutar Unije.

КОВИД СЕРТИФИКАТИ ПОДИЖУ РАМПУ: Од 1. јула нова правила о кретањима у оквиру Старог континента

Foto Shutterstock

Trinaest zemalja, poput Belgije, Grčke ili Hrvatske već su omogućile svojim građanima da mu pristupe. Zemljama koje imaju poteškoća da se priključe, ostavljen je rok do sredine avgusta.

Zemlje članice su obavezne da prihvate cepiva koja je odobrila Evropska agencija za lekove, a mogu samostalno da odluče da li će prihvatiti "sinofarm" ili "sputnjik". Propusnica će sadržati osnovne podatke kao što su tip vakcine, broj doza, datum, ime, prezime, broj putnog dokumenta... Važi i za decu uzrasta od šest do 18 godina. Primenjuje se u svim zemljama članicama, kao i na Islandu, u Norveškoj i Lihtenštajnu. Pregovori se trenutno vode sa SAD, Velikom Britanijom i Švajcarskom. Mnoge zemlje već imaju nacionalnu propusnicu, koja samo treba da se integriše u evropsku.

Uvođenjem "sanitarnog pasoša", međutim, ne prestaju muke. Jer, zemlje različito definišu validnost testa, od 24 do 72 sata. Neke priznaju "brzi" test, druge neke. Neke države takođe mogu da odluče i da smanje rok od 180 dana posle preležane bolesti. Takođe, različito se tretira i uzrast. U Portugaliji, na primer, moraju da se testiraju deca starija već od dve godine, u Španiji od šest, u Francuskoj od 11, u Hrvatskoj od 12...

U Evropskom savetu kažu, za "Novosti", da svaka zemlja pojedinačno procenjuje da li će prihvatiti sertifikat koji izdaje Srbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati