MARIN LE PEN JURIŠA KA VELIKOJ POBEDI: Danas lokalni izbori u Francuskoj, Makronu preti veliki poraz

Novosti online

20. 06. 2021. u 10:16

U FRANCUSKOJ se danas održava prvi krug regionalnih izbora, manje od godinu dana od predsedničkih izbora, tako da predstavljaju test za buduće kandidate na izborima šefa države zakazanim u proleće 2022. godine.

МАРИН ЛЕ ПЕН ЈУРИША КА ВЕЛИКОЈ ПОБЕДИ: Данас локални избори у Француској, Макрону прети велики пораз

Foto: Depositphotos/Printscreen

Regionalni izbori su bili odloženi za tri meseca zbog epidemije korona virusa, i održavaju se u dva kruga, drugi je zakazan za 27. jun.

Francuzi biraju savetnike 13 regiona u Francuskoj i dva u prekomorskim teritorijama za mandat od šest godina. Regionalne vlasti su zadužene u oblastima koje se direktno tiču građana, kao što su javni prevoz, obrazovanje i regionalno planiranje.

Regionalni izbori obično ne privlače mnogo birače tako da se očekuje mali odziv. Na izborima 2015. godine u prvom krugu je bilo gotovo 51 odsto suzdržanih glasača.

Ove godine se predviđa još manji odziv, a kampanja za te izbore praktično nije ni održana zbog mera protiv korona virusa.

Prema anketama, vladajuća stranka Republika u pokretu predsednika Emanuela Makrona nije u povoljnoj poziciji na regionalnim izborima, a veći favorit je patriotska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

Foto EPA

Analitičari ocenjuju da će Le Penova iskoristi te izbore kao kampanju za predstojeće predsedničke izbore.

(Agencije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)