(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) PRONAĐENA MASOVNA GROBNICA U IRAKU: Porodice ubijenih zahtevaju odgovore

Novosti online

15. 06. 2021. u 16:37

FORENZIČKI antropolozi pronašli su ukupno 123 tela od 583 ubijenih zatvorenika koje je Islamska država pogubila u mestu Baduš, severozapadno od grada Mosula.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ПРОНАЂЕНА МАСОВНА ГРОБНИЦА У ИРАКУ: Породице убијених захтевају одговоре

Foto: Printskrin

Reč je o masakru počinjenom 2014. godine, kad je u Badušu ISIL oslobodio zatvor, sunitske zatvorenike pustio na slobodu, a zatvorenike šijitskog pravca islamske vere potrpao u kamione, prevezao u jarugu i onde ih poubijao.

Grobnica u Badušu jedna je od njih više od dvesta, u kojima su zakopane žrtve ISIL-ovih krvavih pohoda. Ujedinjene nacije procenjuju kako su na taj način u Iraku pogubili i zakopali oko dvanaest hiljada žrtava.

Porodice ubijenih dale su svoje DNK uzorke kako bi ih forenzičari uporedili sa ostacima pronađenih tela.

- Već sedamnaest godina ne znam da li mi je sin živ ili mrtav. Potrebni su mi odgovori - rekao je Abas Muhamed, čiji je sin osuđen na robiju u Badušu nakon što su ga 2005. ubile američke vojne snage.

U sličnom neznanju žive brojne iračke porodice. Najm al-Juburi, načelnik provincije Niniva, kaže da hiljade porodica željno iščekuju da saznaju što se dogodilo njihovim rođacima.

Osim grobnica iz vremena najgore vladavine ISIL-a, iračke vlasti muče i još neotkrivene masovne grobnice iz vremena diktatorskog režima Sadama Huseina, za koje se takođe veruje da ih ima u velikom broju.

Kopajući grobnicu u Badušu članovi tima bore se sa "iscrpljujućom vrućinom, pomešanim ostacima, zmijama i škorpionima", rekao je Saleh Ahmed, jedan od trideset radnika na grobnici.

(Srbija Danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)