KO JE NOVI IZRAELSKI PREMIJER? Naftali Benet otelotvorenje brojnih kontraindikacija, ultra-nacionalista i nekadašnji Netanijahuov saveznik

Tanjug

14. 06. 2021. u 10:25

NAFTALI Benet (49), koji je u nedelju položio zakletvu kao novi izraelski premijer, predstavlja otelotvorenje brojnih kontradikcija koje odlikuju Izrael, navodi AP.

КО ЈЕ НОВИ ИЗРАЕЛСКИ ПРЕМИЈЕР? Нафтали Бенет отелотворење бројних контраиндикација, ултра-националиста и некадашњи Нетанијахуов савезник

Foto: EPA

Benet je religiozni Jevrejin, ultra-nacionalista koji je zaradio milione u primarno sekularnom sektoru visoke tehnologije, zalaže se za naseljavanje Jevreja na okupiranim teritorijama, a živi u Tel Avivu i nekada je bio saveznik svoga prethodnika Benjamina Netanijahua, koga je nakon 12-godišnje vladavine smenio uz pomoć centrista i levičara, navodi AP.

Njegova ultra-nacionalistička stranka Jamina osvojila je na martovskim izborima samo sedam mesta u Knesetu, koji ima 120 poslaničkih mesta, ali je Benet uspeo da se nametne za predvodnika nove političke koalicije.

On se protivi nezavisnoj državi Palestinaca, a snažno se zalaže za izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, što većina Palestinaca i značajan deo međnarodne zajednice vide kao glavnu prepreku za postizanje mira.

- On je lider desnice, zastupa ekstremne stavove u pogledu bezbednosne politike, ali je istovremeno i veoma pragmatičan - ukazao je Johanan Plesner, načelnik izraelskog Instituta za demokratiju i dugogodišnji Benetov poznanik, koji je s njim služio vojni rok.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)