I KORONA PREDMET NESLAGANJA: Kina i Amerika posle "kraha" u Enkoridžu zaoštravaju međusobne zamerke

V. N.

12. 06. 2021. u 20:29

Najviše američke i kineske diplomate još jednom su međusobno razmenile optužbe, a Kina je upozorila SAD da prestane da se meša u njene unutrašnje poslove i optužila Vašington za politizaciju istrage za poreklom pandemije kovida 19.

И КОРОНА ПРЕДМЕТ НЕСЛАГАЊА: Кина и Америка после краха у Енкориџу заоштравају међусобне замерке

Foto AP

Direktor Kancelarije komisije za spoljne poslove Kine Jang Đieči i američki državni sekretar Entoni Blinken održali su telefonski sastanak koji je potvrdio velika neslaganja u brojnim spornim oblastima, među kojima su i američke tvrdnje o ograničavanju političkih sloboda u Hongkongu i masovnom zatvaranju muslimana u kineskoj severozapadnoj regiji Sinđijang, prenosi AP.

Blinken je tokom razgovora pozvao Kinu na saradnju i na transparentnost oko porekla korone.

U svom odgovoru na primedbe iz Vašingtona, Jang je prema agenciji Sinhua, poručio da je Kina duboko zabrinuta, kako je rekao, zbog apsurdnih tvrdnji da je virus korona pobegao iz kineske laboratorije u Vuhanu.

"Kina se odlučno protivi bilo kakvim nedoličnim radnjama koje koriste epidemiju kao izgovor za klevetanje Kine i prebacivanje krivice", naglasio je kineski diplomata.

On je pozvao SAD da poštuju činjenice i nauku i da se uzdrže od politizacije istrage porekla kovida 19 i koncentrišu se na međunarodnu antipandemijsku saradnju.

HONKONG

U odgovoru na američke optužbe o postupanju prema muslimanskoj manjini i stanju demokratije u Hongkongu, Jang je rekao da su SAD izmislile razne laži o Sinđijangu u pokušaju da ugroze stabilnost i jedinstvo u toj pokrajini, a da je pitanje Hongkonga unutrašnja stvar Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja