FAO OČEKUJE REKORDNE TROŠKOVE UVOZA HRANE: Cene dostigle najviši nivo u poslednjih deset godina

Novosti online

10. 06. 2021. u 16:03

TROŠKOVI uvoza hrane dostići će ove godine rekordan nivo podstaknuti poskupljenjem poljoprivrednih proizvoda i snažnom potražnjom u korona krizi, saopštila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

ФАО ОЧЕКУЈЕ РЕКОРДНЕ ТРОШКОВЕ УВОЗА ХРАНЕ: Цене достигле највиши ниво у последњих десет година

Foto M. Anđela

Globalni troškovi uvoza hrane, uključujući troškove transporta, biće veći u 2021. godini 12 odsto, na 1.715 milijardi dolara, procenjuje FAO. Trgovina poljoprivrednim proizvodima porasla je u pandemiji korona virusa, ali rast cena od kraja 2020. godine znači veće rizike za siromašnije zemlje koje zavise od uvoza, upozorio je FAO.     

Njihov indeks cena hrane dostigao je u maju najviši nivo u deset godina, odražavajući snažno poskupljenje žitarica, biljnih ulja i šećera. Odvojeni indeks vrednosti uvoza hrane, uključujući troškove prevoza koji su takođe snažno porasli, dostigao je u najvišu vrednost otkada je FAO počeo da prati podatke, nadmašivši nivoe iz perioda iz razdoblja velikih poskupljenja od 2006. do 2008. i od 2010. do 2012. godine.

Već u 2020. godini snažno povećanje obima uvoza osnovnih namirnica povećalo je globalne troškove uvoza tri odsto,na rekordan nivo, ističe agencija UN-a. Izuzetak su pića i riblji proizvodi.     

Glavni pokretač rasta potražnje i cena poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini bio je kineski uvoz, koji je, između ostalog odražavao nastojanja azijskog diva da obnovi sektor gajenja svinja nakon epidemije afričke svinjske kuge.

Kineski uvoz kukuruza trebalo bi u novoj sezoni da poraste na 24 miliona tona, čime će ta zemlja zadržati poziciju najvećeg svetskog uvoznika. U sezoni na izmaku trebalo bi da se učetvorostruči, na 22 miliona tona, prognozira FAO.

Oporavak kineske proizvodnje svinjetine trebalo bi da rezultira padom obima globalne trgovine tim proizvodom i neutralizuje rast trgovine govedinom i mesom živine, pa će ukupna trgovina mesom ove godine stagnirati, procenjuje FAO.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)