PUTIN I BAJDEN U VILI "LA GRANŽ": Odabrano mesto susreta predstavnika svetskih sila

MINISTARSTVO spoljnih poslova Švajcarske koje je domaćin samita predsednika Rusije i SAD saopštilo je da će Putin i Bajden razgovarati 16 juna u vili "La Granž" na Ženevskom jezeru.

ПУТИН И БАЈДЕН У ВИЛИ ЛА ГРАНЖ: Одабрано место сусрета представника светских сила

FOTO: Arhiva novosti

Švajcarska policija je već zatvorila dva parka koji se nalaze u blizini vile koju su zbog bezbednostih razloga ogradili metalnom ogradom.

Vila "La Granž" se nalazi na levoj obali Ženevskog jezera. Švajcarci su odabrali zaista lep ambijent za održavanje samita jer je stara vila okružena cvećnacima, fontanama i šumom. Prilikom izbora vile za pregovore saglasile su se bezbednosne službe predsednika Rusije i SAD.

Bajden će se sresti sa Putinom na kraju evropske turneje. Od 10 do 13 juna on će biti u Velikoj Britaniji, učestvovaće na samitu G-7 a takođe će se sresti sa kraljicom Velike Britanije. Zatim će Bajden biti u Briselu na samitu članica NATO-a i samitu EU-SAD. Sa saveznicima će razgovarati o odnosu sa Rusijom. Zbog takve serije razgovora ispada da će Bajden sa Putinom razgovarati na kraju turneje u ime celog Zapada. Ali to ipak nije tako jer jedan broj evropskih zapadnih zemalja želi da sa Rusima pregovaraju vodeći računa pre svega o svojim interesima.

Izjave predsednika SAD pred predviđene susrete sa saveznicima se ne razlikuju od onih koje su davali njegovi predhonici. Bajden takođe obećava da je Amerika spremna da zaštitzi svoje saveznike. On takođe ističe da je Amerika spremna da štiti svoje strateške interese.

I u Moskvi uoči samita u Ženevi ističu da će Putin reći Bajdenu da je Rusija spremna da zaštiti svoje interese. Putin će objasniti Bajdenu da prijem Ukrajine u NATO neće doneti stabilnost u Evropi već bi to još više pogoršati odnose. Hoće li Ukrajina i Gruzija postati članice NATO ne zavisi samo od Vašingtona. Tome su se do sada protivile Nemačka i Francuska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna