PRODAJA DRŽAVLJANSTVA: EK raspravlja o Kipru i Malti

Tanjug

09. 06. 2021. u 19:44

EVROPSKA komisija danas je nastavila pravni postupak protiv Kipra i Malte zbog prakse davanja državljanstva za novac, koji bi na kraju mogao da dovede do toga da dve države završe na sudu i budu novčano kažnjene.

ПРОДАЈА ДРЖАВЉАНСТВА: ЕК расправља о Кипру и Малти

Foto: Depositphotos

EK je protiv Kipra i Malte pokrenula prekršajne postupke zbog prakse davanja državljanstva stranim investitorima, tzv "zlatog pasoša“, u oktobru prošle godine, kada su im poslata zvanična pisma obaveštenja uz rok od dva meseca da odgovore.

Danas je Komisija poslala obrazloženo mišljenje Kipru zbog toga što nije u potpunosti odgovorio po zahtevu EU, a zemlja ima dva meseca da obavesti o merama preduzetim u skladu sa zakonima EU ili će se suočiti sa sudskim procesom.

-Iako je Kipar ukinuo sporni sistem i prestao da prima nove prijave 1. novembra 2020. godine, nastavlja se obrada zahteva koji su na čekanju, navodi se u saopštenju Komisije, prenosi Rojters.

Foto: Depositphotos

Potez je usledio dva dana nakon što je zvanična istraga utvrdila da je kiparska vlada nebrojeno puta prekršila sopstveni zakon, dajući državljanstvo za skoro 7.000 ljudi od 2007. do 2020. godine.

Komisija je izdala i dodatno zvanično pismo obaveštenja Malti, proširujući svoje zabrinutosti od prošle godine i dajući ostrvu dva meseca da odgovori.

Sledeći korak bi bilo obrazloženo mišljenje izvršne vlasti EU.

-Iako prethodni sistem izdavanja državljanstva investitorima više nije na snazi, Malta je uspostavila novi sistem krajem 2020. godine, navodi se u saopštenju EK.

Malta je počela da prodaje pasoše bogatim strancima 2014. godine, a najveća potražnja je od bogatih Rusa, Kineza i onih iz arapskih zemalja.

Kao odgovor na potez Komisije, malteška vlada je ostala čvrsto pri stavu da je državljanstvo stvar o kojoj države članice moraju odlučivati i da tako treba i da ostane, a poručila je da podržava konstruktivni dijalog sa Briselom i da će u narednom periodu potpunije odgovoriti na primedbe evropskih zvaničnika.

Sistem "državljanstva putem ulaganja" doneo je Malti 1,5 milijardi dolara od pokretanja 2014. godine, a EU pasoš koji se njime dobija daje mogućnost bezviznih putovanja, rada i boravišta širom Evropske unije koju čine 27 država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)