BIVŠI UKRAJINSKI MINISTAR: Zelenski poziva Zapad da sledi propagandu "straha od Rusije", ali to deluje naivno

Novosti onlajn

03. 06. 2021. u 20:30

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski deluje naivno, pozivajući Zapad da sledi ukrajinsku propagandu o opasnosti od Rusije - navodi bivši ministar ekonomije Ukrajine Viktor Suslov u svom članku u listu "Strani.ua“.

БИВШИ УКРАЈИНСКИ МИНИСТАР: Зеленски позива Запад да следи пропаганду страха од Русије, али то делује наивно

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine smatra, da je izgradnju „Severnog toka 2“ potrebno zaustaviti, s obzirom da je to u suprotnosti sa nacionalnim interesima njegove zemlje. Ali, s druge strane radi se o interesima SAD, Francuske, Nemačke i Evropske unije, piše bivši ministar.

Tako je američki predsednik Džozef Bajden ukinuo sankcije protiv gasovoda, jer ne želi da pogorša odnose sa ključnim evropskim saveznikom – Nemačkom, objasnio je Suslov.

- Zelenski deluje apsolutno naivno, objašnjavajući zapadnim ‘monstrumima’, šta odgovara njihovim interesima, a šta ne - piše bivši ministar.

Pored toga, Suslov je nazvao čudnim primedbe Zelenskog prema zapadnim zemljama zbog njihovog odbijanja da priznaju Moskvu kao stranu u sukobu u Donbasu. Prema njegovom mišljenju, oni imaju pravo da sami odluče kako se treba odnositi prema situaciji na jugoistoku Ukrajine, a ne da slede „strah od Rusije“ koji nameće Kijev.

Suslov je naveo da se članstvo Ukrajine u NATO-u ne nazire ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što njeno rukovodstvo nije u stanju da pruži adekvatnu procenu kako međunarodne tako i situacije u sopstvenoj državi.

U međuvremenu, Zelenski ponovo pokušava da zastraši Evropu da će „Putin sigurno napasti“, dodao je bivši ministar.

Podsetimo, odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom-agresorom“.

Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu. Rusija je istakla i da je kontraproduktivno razgovarati sa Moskvom na jeziku sankcija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna