VODE PACIFIKA BOJNO POLJE SUPERSILA: Amerikanci imaju ambiciozne planove - evo kako hoće da pariraju ruskoj floti

Novosti online

02. 06. 2021. u 17:56

RATNA mornarica Sjedinjenih Američkih Država je ubrzala tempo proizvodnje novih brodova kako bi parirala ruskim korvetama u Tihom okeanu, navodi američki list "Nešnal interest".

ВОДЕ ПАЦИФИКА БОЈНО ПОЉЕ СУПЕРСИЛА: Американци имају амбициозне планове - ево како хоће да парирају руској флоти

Foto: Printscreen

- U jednom izveštaju američke ratne mornarice se navodi da ovakav ambiciozan tempo izgradnje brodova nije viđen još od 1990. godine - piše list.

Američka flota ima probleme sa dominacijom u Tihom okeanu s obzirom da se tamo nalazi veliki broj ostrva i priobalnog područja. Međutim, glavnu opasnost za Vašington predstavljaju pojasi pliće oblasti u kojima bi moglo da dođe do sukoba, navodi „Nešenel interest“.

S druge strane, ruske korvete se odlikuju stelt tehnologijom, koja je realizovana upotrebom radio-upijajućih materijala, posebnim oblikom trupa broda i nadogradnjom broda.

Brzi rast američke flote u zoni obale svedoči o velikoj zabrinutosti američke ratne mornarice zbog mogućih sukoba sa ruskim brodovima.

Ranije je saopšteno da su u aprilu održane vežbe ruskih brodova iz sastava Tihookeanske flote u Japanskom moru. Korveta "Gromki" je pogodila mete, koje su imitirale tehniku i borbene ciljeve uslovnog neprijatelja. U vežbama su učestvovali i najnoviji minolovac „Jakov Beljajev“ i korveta „Savršeni“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri