AKO EU NEĆE DA SE ŠIRI, IMA KO HOĆE: Janšina poruka Briselu pred početak predsedavanja Slovenije EU

Tanjug

01. 06. 2021. u 19:51

SLOVENAČKI premijer Janez Janša smatra oporavak nakon pandemije virusa korona i širenje na Zapadni Balkan ključnim izazovima za EU u narednom periodu.

АКО ЕУ НЕЋЕ ДА СЕ ШИРИ, ИМА КО ХОЋЕ: Јаншина порука Бриселу пред почетак председавања Словеније ЕУ

Foto: EPA

- Ako se EU ne bude širila, to će uraditi neko drugi - izjavio je Janša pred slovenačkim diplomatima uoči šestomesečnog predsedavanja Unijom koje za njegovu zemlju počinje 1. jula

Sloveniji, koja će početkom oktobra organizovati neformalni samit EU-Zapadni Balkan, ta je tema posebno važna zbog blizine regiona, a širenje EU treba da bude odgovor na izazove trećih aktera, među kojima je i Turska, koja po mišljenju Janše svojom politikom na Balkanu nastoji da uspori širenje Unije.

Slovenački premijer je rekao da kovid 19 nijedna država nije dočekala spremno, što se pokazalo u nedostatku zaštitne i medicinske opreme, a da su se članice EU relativno uspešno usuglasile o opsežnom privredno-finansijskom paketu, ali da će biti značajno teže postići dogovor o zelenoj tranziciji u ekonomiji.

EU ima 27 članica s različitom privrednom strukturom i puno će zavisiti od toga kako će Evropska komisija uspeti da adresira specifične probleme pojedinih država, poručio je Janša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti