AMERIKA OBAVESTILA RUSIJU: Ne vraćamo se u Sporazum o otvorenom nebu!

Novosti onlajn

27. 05. 2021. u 21:36

VAŠINGTON se neće vratiti u Sporazum o otvorenom nebu, saopštila je administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena ruskoj strani.

АМЕРИКА ОБАВЕСТИЛА РУСИЈУ: Не враћамо се у Споразум о отвореном небу!

Foto: Depositphotos

Kako navodi agencija AP, pozivajući se na izvore, ovu odluku je zameniku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeju Rjabkovu saopštila zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman.

Kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo da je Vašington informisao Moskvu da se neće vratiti u ovaj Sporazum.

Posle Hladnog rata, Sporazum o otvorenom nebu prema kojem 34 države-potpisnice imaju pravo da preleću preko teritorija drugih zemalja radi posmatranja vojnih aktivnosti i koji reguliše sprovođenje takvih letova, postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi. Dokument je potpisan u Helsinkiju 24. marta 1992. godine, a Rusija ga je ratifikovala 26. maja 2001.

U maju prošle godine Sjedinjene Američke Države pokrenule su proceduru izlaska iz Sporazuma, koja je završena 22. novembra. Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova 15. januara je objavilo da je pokrenulo unutrašnje procedure za povlačenje iz Sporazuma. Državna duma već je denonsirala dokument.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)