AMERIČKI SENAT: Obaveštajne službe imaju rok da skinu oznaku tajnosti sa informacija o Vuhanu

Novosti onlajn

27. 05. 2021. u 18:15

AMERIČKI Senat usvojio je zaključak kojim se traži objavljivanje tajnih obaveštajnih podataka u vezi sa poreklom virusa korona.

АМЕРИЧКИ СЕНАТ: Обавештајне службе имају рок да скину ознаку тајности са информација о Вухану

Foto: EPA

Zaključak, koji su predložili republikanski senatori Džoš Hauli i Majk Braun, daje rok od 90 dana direktoru Nacionalnih obaveštajnih službi SAD da skine oznaku tajnosti sa „bilo koje informacije o mogućim vezama Instituta za virusologiju u Vuhanu i porekla kovida-19“.

Takođe, zahteva se objavljivanje svih relevantnih informacija koji se odnose na aktivnosti u vuhanskom Institutu, te svih detalja o tome da li su neki naučnici iz tog Instituta bili bolesni u jesen 2019. godine, prenosi RT.

Ranije su američki mediji objavili obaveštajne podatke američkih službi da je nekoliko zaposlenih u tom Institutu bilo u bolnici zbog respiratorne bolesti, nekoliko nedelja pre nego što je prijavljen prvi slučaj virusa korona u Kini.

Senat zahteva da ovi podaci budu predstavljeni američkom Kongresu.

Ovaj potez dolazi pošto je američki predsednik Džo Bajden naredio novu analizu kako je pandemija započela, naglašavajući da će od Pekinga zatražiti da bude transparentniji u vezi sa informacijama o tom pitanju.

Američki mediji dan pre toga objavili su da je Bajden naložio da se istraga o poreklu virusa, koja je započeta u vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa, prekine.

Iako je teorija da je virus korona potekao iz laboratorije Instituta u Vuhanu bila odbačena i tretirana kao teorija zavere, poslednjih nedelja dobija sve više prostora i mnogi su pozvali da se i ta mogućnost istraži.

Delegacija Svetske zdravstvene organizacije, koja je boravila u Vuhanu, u svom izveštaju navela je da je najverovatnija hipoteza kako je virus prešao sa životinje na čoveka, dok su teoriju o curenju iz laboratorije ocenili kao malo verovatnu.

Kina odbacuje mogućnost da je virus procurio iz laboratorije. Na poslednje navode u SAD o tome, reagovalo je i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je saopštilo da su sumnjive i američke laboratorije i da bi i tamo trebalo sprovesti istragu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi