GOVORITI O PODELAMA I RATU JE OPASNO I NEPRIHVATLJIVO: Borelj u ime EU poručio - novo crtanje granica BiH mora da prestane!

Tanjug

09. 05. 2021. u 23:15

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj istakao je večeras da retorika koja dovodi u pitanje integritet BiH i poziva na novo crtanje granica mora da prestane.

ГОВОРИТИ О ПОДЕЛАМА И РАТУ ЈЕ ОПАСНО И НЕПРИХВАТЉИВО: Борељ у име ЕУ поручио - ново цртање граница БиХ мора да престане!

Foto AP

- “Govoriti o secesiji, novim granicama, daljoj etničkoj podeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo - objavio je Borelj na svom blogu uoči rasprave ministara spoljnih poslova EU o zapadnom Balkanu.

On je naveo da se stav EU se nije promenio i da taj blok podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i da je njena budućnost "kao ujedinjene i suverene države" u EU. Borelj je ocenio da je stanje u BiH "izrazito teško" i da se politička atmosfera nedavno pogoršala, prenosi Hina.

Primetio je da su krajem prošle godine bosansko-hercegovačke vlasti “disfunkcionalno” odgovorile na migrantsku krizu, kao i da je “negativni spin” u razgovorima o izbornim i ustavnim reformama kulminirao pojavom “raznih non-papera”, u kojim je kritikovana uloga EU i SAD i njihovi napori da pomognu u pregovorima.

- “U jednom od tih non-pejpera predlagano je prekrajanje granica u regionu i podela Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, što je pogoršalo atmosferu i dalo zamah secesionističkoj agendi i zapaljivim reakcijama - napisao je Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragan

10.05.2021. 08:19

Престаће онда када НАТО злочинци вратге границе које су они зличиначким бомбардовањем прецртали.