ŠTA JE TO NA NEBU IZNAD HRVATSKE? Prizor zabrinuo građane - videli su dugi niz svetlećih objekata, evo šta je uzrok (FOTO)

Tanjug

07. 05. 2021. u 10:17

NEOBIČNA pojava na nebu iznenadila brojne građane Hrvatske.

ШТА ЈЕ ТО НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ? Призор забринуо грађане - видели су дуги низ светлећих објеката, ево шта је узрок (ФОТО)

Foto: Depositphotos

Brojni čitatelji su se javljali s fotografijama i snimcima na kojima se vidi dugačak niz svetala koje putuju po nebu.

- Prvi put u životu sam video tako nešto, zvezde su odjednom počele padati u istu stranu. Prizor je trajao nekih 15-ak sekundi i onda je samo nestalo. Mislio sam da su možda avioni u pitanju, ali sumnjam da bi se tako kretali po nebu i odjednom nestali - piše čitalac iz Kaštel Sućurca.

- Snimio sam to na nebu iznad Biograda, supruga i ja smo bili vani. Izgledalo je poput zvijezda, njih jedno 100-200 komada kretali su se od mora prema istoku. Nisu mogli biti ni avioni ni ništa slično jer su se sve te tačkice kretale u jednom pravcu, poput svetlećih metaka. Trajalo je sigurno pola minute. Baš nam je čudno bilo, nikad nismo videli ništa slično - ispričao je čitalac iz Biograda.

- To smo snimili iznad Zadra, trajalo je najviše pola minute. Meni je to bilo stravično za vidjeti jer je izgledalo poput NLO-a. Samo je išlo po nebu, kao da ju nešto poteže. Odjednom se pojavilo i tako je nestalo. Baš je bizarno - navodi očevidac iz Zadra.

Kako piše hrvatski portal, ne radi se o invaziji malih zelenih niti ikakvih drugih NLO-a, ne radi se ni o kineskoj raketi za koju se ne zna gde će tačno pasti. Radi se o još jednom projektu Ilona Maska.

Misija, nazvana Starlink 17, najnovija je u planu Spejs iksa za stvaranje 40 hiljda satelita kako bi se brzi internet preusmerio na Zemlju.

Ove nedelje e kompanija službeno dobila više od 500.000 narudžbi, potvrdio je inženjer Spejs iksa Siva Bharadvaj tokom prenosa lansiranja nove grupe satelita u svemir.

Reč je o 26. po redu lansiranju Starlinka, kojim je u orbitu lansirano dodatnih 60 satelita.

Ukupno, do sada je lansirano više od 1500 Starlink satelita, čime su službeno postali najveća konstelacija satelita na svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije