PROFESOR TANASKOVIĆ UPOZORAVA: U BiH ima mnogo više islamistički radikalizovanih pojedinaca i grupa nego pre rata

Novosti online

10. 04. 2021. u 09:24

PROPOVEDANJE demokratske i građanske države od neinventivnih nastavljača misije autora "Islamske deklaracije" posle svega što je snašlo BiH i njene stanovnike tokom poslednje tri decenije odjekuje beznadežno šuplje i vodi ka cepanju zemlje, smatra islamolog i bivši diplomata Darko Tanasković.

ПРОФЕСОР ТАНАСКОВИЋ УПОЗОРАВА: У БиХ има много више исламистички радикализованих појединаца и група него пре рата

Foto D. Dozet

- To što Bošnjaka, prema popisu koji Srbi i Hrvati ne priznaju, navodno ima nešto više od 50 odsto, što bi bila tanka apsolutna većina, ne treba nikoga, a prvenstveno njih, da zavara u pogledu izvodljivosti bilo kakvog vida majorizacije kroz formalno demokratsko odlučivanje po sistemu "jedan čovjek - jedan glas". To je praktično nemoguće, a svaki ovakav pokušaj, pa i ideja o pokušaju, samo bi dodatno produbili unutrašnje podele i približili ih nepovratnom rascepu - rekao je Tanasković.

On je istakao da Evropljani u svom interesu zaziru od stvaranja male, etnički čiste muslimanske države na Balkanu, a da za Bošnjake nemaju nikakve naročite simpatije, osim patetično deklarativnih, te se groze menjanja granica.

- Taj eksplozivni proces sa neizvjesnim posledicama ne bi mogli kontrolisati, pri čemu su posebno alergični na ukazivanje na analogiju sa tzv. Kosovom, ustravljeni su potencijalnim novim migracijskim talasom i smatraju da je nužno održavati bar neki stepen ravnoteže u državnom provizorijumu dejtonske BiH - dodao je Tanasković.

On je podsetio da u BiH ima mnogo više islamistički radikalizovanih pojedinaca i grupa nego pre rata, kao i takozvanih paradžemata, van kontrole države, ali i Islamske zajednice.

Tanasković pretpostavlja da BiH neće biti ni prioritet Bajdenove administracije, čemu se neki politički krugovi u Sarajevu nadaju.

- Pitanje atlantske integracije BiH jedna je od tema na kojima Vašington rutinski insistira, a koje unutar dvoentitetske države izaziva stalnu napetost. Ne verujem, međutim, da se ono u sadašnjem regionalnom kontekstu može dramatično aktuelizovati i konkretizovati, sve dok Srpska zadržava negativan stav prema ubrzavanju kretanja ka NATO-u - rekao je Tanasković.

(Glas Srpske)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)