VLASTI SVE VIDE OSIM DA NEMA VAKCINA: Federacija i Sarajevo glavno žarište korone u BiH koja je osma po smrtnosti u svetu

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 04. 2021. u 09:47

BOSNA i Hercegovina je prva u regionu po broju umrlih od posledica virusa korona i na neslavnom osmom mestu u svetu kada se gleda broj preminulih na milion stanovnika, a u BiH je više od 6.500 preminulih.

ВЛАСТИ СВЕ ВИДЕ ОСИМ ДА НЕМА ВАКЦИНА: Федерација и Сарајево главно жариште короне у БиХ која је осма по смртности у свету

Foto Novosti

Svakodnevne brojke u poslednjih dva meseca pokazuju svu pogubnost novog talasa virusa korona, jer u BiH na dnevnom nivou umire oko 100 ljudi.

Po broju umrlih u BiH prednjači Federacija BiH i Kanton Sarajevo gde su cifre ubedljivo najveće. Zbog velike smrtnosti građani Sarajeva su ove sedmice organizovali masovne proteste pod sloganom "Borba za život". Ključna poruka sa okupljanja je da građani žele da im se omogući masovna vakcinacija. Takođe uz poruke "Hvala Srbijo", gde se inače do sada vakcinisalo na hiljade građana BiH, na protestima je poručeno da vlast na nivou BiH treba uraditi mnogo više na nabavci vakcina od onoga što su do sada uradili.

Problem sa sporim procesom vakcinacije i velikom smrtnošću u FBiH je doveo do revolta građana i pojačan je pritisak na federalne, kantonalne i vlast na nivou BiH, kaže za "Novosti" Tanja Topić, politički analitičar.

- Građani pokušavaju pritiskom na one koji donose odluke da deluju mnogo jača i brže u borbi sa virusom korona jer definitivno slika BiH nije dobra - kaže Topićeva.

Tanja Topić, Foto Istinito.com

Ona ističe da se niko od zvaničnika, kako u Sarajevu, kantonu ili iz Vlade FBiH nije obratio okupljenim ljudima i to je jasan dokaza ignorisanja od strane vlasti.

- U BiH se trenutno živi u dva paralelna sveta. Jedan svet su oni koji donose odluke i uopšte ne vide problem građana, a drugi svet su građani koji su izrevoltirani i traže rešenje - ističe Topićeva.

Ona kaže da nažalost vlast svaku poruku izrečenu na protestima građana vidi samo kao napad na njih, ali i dalje ne nudi rešenje.

Zvanični podaci kažu da je u BiH do sada stiglo 79.000 vakcina koje su dalje raspoređene Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Pored vakcina koja su stigle na nivo BiH, Republika Srpska je samostalno nabavila 42.000 doza vakcina "sputnjik V".

DONACIJE REPUBLIKE SRBIJE

SRBIJA je u dva navrata donirala 10.000 vakcina "astra zeneka" BiH. Nažalost prvi kontingent vakcina koji je stigao u BiH iz Srbije je od strane ministarke vanjskih poslova BiH Bisere Turković (SDA) prolašen "nepoželjnim".

Inače građani u FBiH za sporo nabavljanje vakcina, pored federalnog premijera Fadila Novalića, kao glavnog krivca vide upravo Turkovićevu.

Inače prve vakcine protiv virusa korona u BiH je nabavila Republika Srpska i već se sprovodi vakcinacija stanovništva. Očekuje se u ovom prvom talasu vakcinisanje oko 20.000 građana. I prva zvanično vakcinisana osoba u BiH je ona koja je vakcinisana u RS, vakcinom "sputnjik V".

U Srbiji se već ranije vakcinisalo oko 2.200 medicinskih radnika iz Srpske.

NEZADOVOLjNI Građani Sarajeva na ulicama, Foto Radio Sarajevo

Inače zdravstveni sektor i nadležnosti iz oblasti zdravstva u BiH pripadaju entitetima, RS i FBiH. Isto tako i proces nabavke vakcina u BiH je na entitetima, a na nivou BiH vodila se priča sa Kovaks mehanizmom. Dok je RS nabavljala vakcine iz Rusije i tražila sve moguće načine da dođe do vakcina, u FBiH su se uzdali pre svega u Kovaks sistem, koji se na kraju pokazao dosta lošim.

U više navrata srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručivao je predstavnicima FBiH da krenu u direktnu nabavku vakcina i da je spreman da pomogne u razgovorima sa Rusijom, ali u FBiH i Sarajevu nisu željeli razgovarati na ovu temu. Ipak tročlano Predsedništvo BiH je nedavno pri poseti Turskoj, a nakon razgovora sa predsednikom Redžepom Erdoganom, dobilo obećanje da u BiH stiže 30.000 kineskih vakcina što se i obistinilo nakon desetak dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)