SKANDALOZAN NAPAD HRVATSKIH GENERALA NA PATRIJARHA PORFIRIJA: Izneli lažne optužbe, traže smene i ostavke na HRT-u zbog intervjua

Novosti online

21. 03. 2021. u 16:56

HRVATSKI generali i profesori, general Ivan Tolj, general Ivan Kapular, admiral Davor Domazet Lošo, prof. dr.sc. Andrija Hebrang, prof.dr.sc. Slobodan Prosperov Novak i akademik Josip Pečarić, reagovali su skandaloznim saopštenjem za medijie na gostovanje srpskog patrijarha Porfirija na HRT-u. Zbog toga su otvoreno tražili smene i ostavke na nacionalnoj televiziji.

СКАНДАЛОЗАН НАПАД ХРВАТСКИХ ГЕНЕРАЛА НА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Изнели лажне оптужбе, траже смене и оставке на ХРТ-у због интервјуа

Foto: SPC

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

- Zaista neverovatno! Hrvatska radio televizija na novom poklonstvu u Beogradu, evocirala je uspomene na 1918. god. i proglašenje države SHS, ovaj put 'spontano', u 'šali' iz usta srpskog pravoslavnog regenta novopečenog patrijarha Porfirija. Ili možda nismo upoznati je li patrijarhovo gostovanje na HRT- u zauzvrat gostovanja predsednika Hrvatske biskupske konferencije na praznik Sv. Save na RTS, srpskoj javnoj televiziji. Isto tako nismo upoznati je li tom prilikom Predsednik HBK imao osporavajućih primedbi na proglašenje svetim Dositeja Vasića, mitropolita zagrebačkog? - poručili su saopštenjem za medije general Ivan Tolj, general Ivan Kapular, admiral Davor Domazet Lošo, prof. dr.sc. Andrija Hebrang, prof.dr.sc. Slobodan Prosperov Novak i akademik Josip Pečarić.

- Na Josipovo, 19. marta 2021. u dnevniku HTV, u najgledanijem terminu na 333. godišnjicu odluke hrvatskoga Sabora o proglašenju sv. Josipa zaštitnikom hrvatskoga naroda, HRT je objavila intervju s patrijarhom SPC. Dakle, novinara Dragana Nikolića zaputili su u Beograd da napravi ekskluzivni razgovor s čovekom, koji nam je, iskoristivši takav poklon HRT-a, između ostaloga, u 'šali' saopštio 'ambiciju' da bude ne samo srpski patrijarh, već i patrijarh Srba, Hrvata i Slovenaca! U svakoj šali, kako se kaže, pola je istine, pa ako je tome tako, ako je i od Porfirija Perića, previše je i šale i njegove istine! Bilo bi lepo da se šali u okvirima i granicama Republike Srbije, a da ostalo prepusti hrvatskim i slovenskim vicmaherima! I Slovenci, a pogotovo mi Hrvati imamo i previše svojih šaljivdžija, koji se šale i igraju s teško stečenom slobodom i državnom samostalnošću.

- Međutim, nije problem u Porfiriju! Ovaj 'spektakl' bi mogao imati više razloga i verzija. Kao pravi hrvatski naivci pođimo od manje verovatnog scenarija! On je, fudbalskim rečnikom rečeno, iskoristio svaku loptu, svako pitanje hrvatskog novinara i zadao - zahvaljujući njegovoj gluposti, naivnosti, potkapacitiranosti, kompleksu manje vrednosti - našoj proređenoj i slaboj odbrani nekoliko golova i postao pobednik smešne i žalosne utakmice odigrane u sedištu SPC-a.

- Ipak, daleko je verovatnije da je pomno odabran trenutak i praznik sv.Josipa za snishodljiva, podanička, izdajnička pitanja, koja su sugerisala željene Porfirijeve odgovore. Ovako mu se ne bi ulizivao ni jedan srpski novinar RTS-a. Blago Porfiriju, ima on hrvatsko-srpsku dalekovidnicu. Nikolić je samo izvršio svoj jadan zadatak. I jasno, pri tome, kako drugačije, samoinicijativno, ničim izazvan potegao je pitanje Jasenovca s formulacijom koja potvrđuje srpsku mitomaniju i laži o milion ljudi, ponajviše Srba, ubijenih u tome logoru. Umesto da ga je pitao hoće li se kao patrijarh zauzeti da se prestane s velikosrpskim lažima i preterivanjima kojima se blati i tereti hrvatski narod. Zašto ga nije pitao hoće li se zauzimati da se oformi međunarodno multidisciplinarno telo za istraživanje svega onoga što se događalo u Jasenovcu od 1941. do 1945. i potom od 1945.do 1950.? Zašto ga nije pitao o desetinama hiljada likvidiranih Jevreja u Nedićevoj Srbiji i zna li išta o specijalnim vozilima- plinskim komorama koja su kružila po Beogradu i u kojima su 'izletnički' ubijali ljude, pretežno jevrejske nacionalnosti? Zašto nije iskoristio priliku pa ga pitao o srpskim, srbijanskim logorima u kojima su patili i umirali hrvatski ljudi u godinama minula rata i agresije na Hrvatsku? O neznanim jamama i grobištima, našim nestalima koje već decenijama tražimo, ne bi li ih dostojno sahranili u hrvatskoj zemlji i ne bi li njihovi roditelji i rodbina pronašli kakav takav mir.

- Umesto ovakvih pitanja, Nikolić pita Porfirija hoće li se i kada dogoditi klečanje u Jasenovcu. Trebao bi kleknuti on, njegovi episkopi i naši biskupi i na taj način priznati krivnju i pokajati se i tako potaknuti novo hrvatsko-srpsko bratstvo! Što bi to trebali naši biskupi napraviti? Priznati da su krivi što su živi i ispričavati se što zastupaju baš kao i blaženi Stepinac dostojanstvo svake osobe, svake porodice i svakoga naroda, ispričavati se da su na liniji nadbiskupa zagrebačkoga Alojzija Stepinca, koji je u vihoru rata, jedini u Evropi, hrabro govorio protiv nacizma, fašizma, komunizma, rasne diskriminacije, progona Jevreja, Roma… Izvinjavati se što zastupaju da Alojzije Stepinac bude što pre proglašen svetim!

- Naš je novinar potom postavio pitanje o Stepincu. Mogao ga je i ne postaviti. Nije moguće da nije znao kakav će odgovor uslediti. Patrijarh nam saopštava, na Josipovo u dnevniku HTV-a, da je u 'posedu' Stepinčevih pisama koja su problematična… Izgovorio je to hladno, ne trepnuvši. Nije moguće da ne zna što Hrvatima znači Stepinac, kojega čak i mali deo neverujućih Hrvata smatra moralnom veličinom i vertikalom, bez koga je teško zamislivo sagledavanje hrvatske istorije i duhovnosti hrvatskih katolika. Našem blaženiku svetoga sjaja sudili su komunisti u Zagrebu! Nisu uspeli, o tome je sudu i komunističkoj presudi, zahvaljujući njegovom svetom i mučeničkom životu, istorija rekla pravorijek. Unatoč svemu tome danas mu i blaženome ponovo sude! I to u SPC-u, u Beogradu! Možda im sv. Sava prosvetli pamet! Ta on je, kažu oni, najveći njihov svetitelj! Mi to ne osporavamo niti se u to petljamo! Neka pišu svoju hagiografiju i svoju 'istoriju'. Potpuno ih razumemo, njima je istorija ili povijest neprihvatljiva. Pogotovo povijest, nju su 'ustaše' izmislili. Jasno, kažu 'istoričari' uz veliku i izdašnu pomoć Vatikana, o kojem lažu i sustavno ga kleveću, pa im se i tamo, što je van svake pameti, pričinjaju ustaše. Takva ih stajališta ne smetaju da uspostavljaju odnose pod krinkom ekumenizma koristeći svaku priliku ne bi li sprečili proglašenje svetim katoličkoga i hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca.

Hrvatski narode, neka ti je sretno ovo teško korizmeno Josipovo, opterećeno Kovid-om, potresima i životnim, privrednim i demografskim nevoljama. Neka ti je sretan i blagoslovljen nadolazeći Uskrs! Potreban nam je više no ikad zagovor našega nebeskog zaštitnika. Da nas uskrsli Krist zaštiti od svih zala, nezaposlenosti, iseljavanja, korupcije, lopovluka, društvene nepravde, posrnula i loša pravosuđa, laži, obmana… Da nas zaštiti i od ovakvih intervjua i emisija na Hrvatskoj radio televiziji, koju pretplatnici ne plaćaju da proizvodi loš i štetan program! Uvereni smo da većina pretplatnika i gledaoca očekuje izvinjenje i odgovornost, pa i smene i ostavke na HRT-u.

HRT je javna televizija, pa u tom smislu ona je od državnoga i nacionalnoga značenja i uređivačke greške i propusti, koji ulaze u sferu nacionalnog dostojanstva, pa i u određenom smislu nacionalne sigurnosti, ne mogu i ne smeju prolaziti ispod radara Hrvatskog sabora, pa i izvršne vlasti, koja je dužna sprečavati ovakve pojave, pazeći pri tome da se ne narušava sve ono što se podrazumeva pod slobodom medija - stoji u saopštenju.

(Direktno.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (25)