SUSRET U MOSTARU: Čović i Plenković razgovarali o pravima Hrvata u BiH

tanjug

19. 01. 2021. u 00:40

СУСРЕТ У МОСТАРУ: Човић и Пленковић разговарали о правима Хрвата у БиХ

Foto: EPA

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović razgovarali su danas u Zagrebu o podsticajima razvoju Bosne i Hercegovine, njenom evropskom putu, kao i zaštiti prava Hrvata u BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Kako se navodi, u razgovoru je bilo reči i o nedavno održanim lokalnim izborima u Mostaru i "zabrinjavajućim događajima" o kojima je Čović izvestio evropske zvaničnike.

"Usprkos višestrukim pravovremenim upozorenjima, došlo je do dubokog kompromitovanja lokalnih izbora u gradu Mostaru. Iako je HDZ BiH ostvario opipljivo snažan rezultat i potvrdio snažnu podršku biračkog tela, nezadovoljan sam narušavanjem integriteta ovih izbora", kazao je Čović.

On je informisao Plenkovića o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu preduzeti, prenosi Fena.

Čović je istakao zadovoljstvo dobrosusedskim odnosima i saradnjom sa zvaničnicima Hrvatske, naglasivši da ceni pažnju prema unutrašnjim izazovima u BiH i aktuelizaciji njenog evroatlantskog puta.

Dodao je da svakim danom sve jača saradnja pomaže u osnaživanju evropske perspektive BiH, istovremeno podržavajući snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskoga naroda u BiH i njegovih prava.

Plenković je izrazio apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u BiH i rekao da će vlasti Hrvatske pod njegovim vođstvom nastaviti da rade na unapređenju saradnje s legitimnim hrvatskim zvaničnicima kako bi se dodatno ojačala evropska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskog naroda više ne bi dovodili u pitanje.

Izrazio je i zabrinutost zbog događa u vezi sa lokalnim izborim u Mostaru, istakavši da nijedan izborni proces, a posebno ne onaj na koji se čekalo 12 godina, ne sme da izgubi integritet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

prellee

19.01.2021. 10:22

Ovo je rezultat PORATNOG suživota u BiH, bolje rečeno u F BiH. Svijet je želio prikazati F BiH kao napredan PARTH Bosne i kao mogućnost dogovora. U F BiH se ne mogu dogovoriti Bošnjaci i Hrvati.Bošnjaci sebe doživljavaju močnim i jedinim predstavnicima koji trebaju sve određivati, davati drugima onoliko koliko oni misle da trebaju, da budu gospodari, ostali sluge. U takvoj FBiH Hrvati su marginalizovani, nepriznati i postoji mogućnost da izgube Mostar, svoj grad u Hercegovini, gdje su oni trebali da odlučuju. Nažalost, kad imaš skrivene namjere i neistinsku želju za suživotom na hibridni način kao u Bosni, onda sudbina Hrvata je izvjesna, njih neće biti u BiH , čak je i Mostar sporan. Mislim da su Hrvati ostavljeni sami i da nemaju prijatelja na Zapadu.,Plenković je prevelika nada, ali mali potencijal. Takva sudbina čeka za 15 godina i Srbe, i Banja Luku. Bošnjaci ne uvažavaju nikoga i guraju samo svoje, što njima odgovara, što oni žele. Bošnjacki ratni ciljevi se ostvaruju polagano, što njihov duhovni vođa znao da kaže, nigdje ne žuriti, polako i do svoje države.

NN

20.01.2021. 20:24

У БиХ и Далмацији не постоје етнички Хрвати. Становништво Далмације, БиХ, Црне Горе и Србије им идентичан ДНК хаплотип. Са тих простора се регрутују донатори за пресађивање костне сржи. Кајкавски ДНК запис - правих етничких Хрватаа, уколико се са тиме слажу Словенци - је мешавина бугарских и мађарских генетских наноса.