MERKELOVA STALA UZ MAKEDONCE: Nemačka pritisla Bojka Borisova, Bugari popustili!

Novosti online

17. 12. 2020. u 20:25

PITANJE blokade započinjanja pregovora o pristupanju Severne Makedonije u EU će uskoro biti rešeno, izjavila je Angela Merkel, nemačka kancelarka i predsedavajuća Saveta EU.

МЕРКЕЛОВА СТАЛА УЗ МАКЕДОНЦЕ: Немачка притисла Бојка Борисова, Бугари попустили!

Foto AP

Ona je na poslaničko pitanje tokom u njemačkom Bundestagu izjavila da je o ovoj temi razgovarala sa Bojkom Borisovom, bugarskim premijerom. 

Tokom rasprave u Bundestagu, Merkel je izrazila zadovoljstvo da je EU uspela postići dogovor o evropskom budžetu i fondu za pomoć u oporavku posle korone, u kojem su i sredstva za zapadni Balkan, te je istakla da je zadovoljna što je ostala klauzula o potrebi poštovanja načela pravne države, a koju su Mađarska i Poljska pokušali blokirati.

Podsećanja radi, blokadom Severne Makedonije došlo je i do blokade procesa proširenja, i to već drugu godinu zaredom, prvo od strane Francuske prošle godine, a sada i od strane Bugarske koja želi naterati Makedonce da prihvate bugarske tvrdnje o makedonskoj istoriji, jeziku i kulturi.

(Avaz)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

baunti

17.12.2020. 23:10

Hoće li tuta Bugari opet podviti rep, kao kad im je baba Merkel zabranila da grade Južni Tok, jer bi time njemačka izgubila monopol nad ruskim gasom?