LAVROV U ZAGREBU: Treba poštovati Republiku Srpsku

NAKON punih šesnaest godina šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetio je Zagreb i u razgovoru sa hrvatskim državnim vrhom potvrdio da su pogledi Hrvatske i Ruske federacije u odnosu na stanje u BiH jedinstveni.

ЛАВРОВ У ЗАГРЕБУ: Треба поштовати Републику Српску

Arhiva Novosti

- Potpuno smo saglasni sa Hrvatskom i oko reforme izbornog sustava, tako da svaki od tri konstituitivna naroda bira svog predstavnika u Predsedništvo BiH. Zato podržavamo reformu izbornog sustava- rekao je Lavrov istaknuvši da nema BiH ako se ne poštuju prava sva tri naroda.

Kritikovao je međunarodnu zajednicu koja uzima pravo da odlučuje o sudbini BiH, jer Lavrov smatra da je reč o nezavisnoj zemlji koja sama na osnovu ustava može da odlučuje o svojoj sudbini. Pozvao je na poštivanje Dejtonskog sporazuma koji se po mišljenju šefa ruske diplomatije ne treba menjati, a to znači da treba poštovati Republiku Srpsku.

U društvu hrvatskog šefa diplomatije Gordsana Grlić Radmana Lavrov je kritikovao Evropsku uniju, tvrdeći da nije spremna za normalne odnose sa Rusijom, ali istaknuo i dobre odnose sa Hrvatskom.

-Oko kosovskog problema tražimo da se poštuje rezolucija Veća bezbednosti Ujedinjenih naroda i da Priština ispuni obaveze prema srpskoj zajednici na Kosovu.

U Zagrebu je u prisustvu Lavrova otvorena nova zgrada ruske ambasade, a najavljena je i realizacija Ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna