SLOVENIJA RAZMIŠLjA O POPUŠTANjU MERA: Vlada odredila kriterijume po kojima će se zemlja "otvarati"

Tanjug

03. 12. 2020. u 17:00

СЛОВЕНИЈА РАЗМИШЉА О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Влада одредила критеријуме по којима ће се земља отварати

Foto: Depositphotos

SLOVENAČKA vlada odredila je danas kriterijume po kojima će se postupno "otvarati" pojedine delatnosti nakon najstrožih mera uvedenih pre pet nedelja, a koje još nisu dale željeni rezultat.

Objašnjeno je da se radi o svojevrsnom "semaforu" koji ublažavanje mera vezuje za prosečni broj dnevnih zaraza u zadnjoj nedelji i uz broj obolelih od kovida-19.

Prema semaforu koji razvoj drugog talasa epidemije deli na "faze", do prvog popuštanja mera može doći u tzv. crvenoj fazi, kad nedeljni prosek dnevno potvrđenih zaraza korona virusom padne ispod 1.350, a broj hospitalizovanih bolesnika na manje od 1.200, prenosi Hina.

U toj fazi će, prema planu vlade koji je na Tviteru objavio premijer Janez Janša, ponovo biti otvoreni muzeji, knjižare, galerije, frizerski i kozmetički saloni, a u ograničenom obimu i javni saobraćaj.

Trenutno, u Sloveniji je nedeljni prosek u jednom danu 1.461 novozaraženih, a u bolnicama 1.289 obolelih, naveo je Janša i dodao da je Slovenija trenutno u tzv. "crnoj" fazi i još daleko od zelene, u kojoj će doći do potpunog popuštanja mera i restrikcija.

Prema pisanju slovenačkih medija u vladi i među epidemiolozima bilo je prethodnih dana bilo malo konsenzusa oko mogućeg popuštanja, jer se najavljivalo da će iduće nedelje ponovo biti otvorene škole i završeno sa online nastavom, međutim do toga sada neće doći.

Za sada nije jasno šta će biti sa mogućim otvaranjem skijaških centara, o čemu se isto raspravljalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)