HRVATSKI RATNI ZLOČINAC USKORO NA SLOBODI: Odbrana haškog osuđenika podnela zahtev za prevremeno puštanje

Novosti online

26. 11. 2020. u 22:55

ADVOKATI hrvatskog generala Milivoja Petkovića zatražili su njegovo prevremeno puštanje na slobodu jer sledeće godine stiče uslove za to, nakon što ga je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora u sklopu procesa protiv šestorke iz Herceg-Bosne.

ХРВАТСКИ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ УСКОРО НА СЛОБОДИ: Одбрана хашког осуђеника поднела захтев за превремено пуштање

Foto: Printskrin

U podnesku Mehanizmu u Hagu, advokati Vesna Alaburić i Davor Lazić su naveli kako će njihov klijent, koji je tokom rata u BiH bio načelnik Glavnog stožera Hrvatskog veća odbrane (HVO), u februaru 2021. godine steći uslove za razmatranje zahteva za puštanje na prevremenu slobodu nakon odsluženja dve trećine zatvorske kazne.

Pojasnili su kako je Petković "prihvatio konačnu presudu, kao i lično odgovornost za zločine za koje je osuđen".

- On izražava iskreno kajanje za svoja dela ili propuste koji su doveli ili doprineli počinjenju zločina i duboko saučešće bošnjačkim žrtvama i njihovim porodicama - navela je obrana u podnesku.

Objasnili su da Petković sada ima 71 godinu, te da je narušenog zdravlja. 

Dodali su kako se planira vratiti i živeti u Splitu zajedno sa svojom porodicom.

Petkovića je Haški tribunal 2017. godine osudio zajedno s nekadašnjim predsednikom vlade Herceg-Bosne Jadrankom Prlićem, ministrom odbrane Brunom Stojićem, načelnikom Glavnog stožera HVO-a generalom Slobodanom Praljkom, zapovednikom Vojne policije HVO-a, Valentinom Ćorićem i predsednikom Komisije za razmenu zarobljenika Berislavom Pušićem u slučaju Hercegbosanske šestorke na ukupno 111 godina zatvora.

NJemu su na teret stavljeni zločini počinjeni nad muslimanima tokom šest meseci 1993. na delu teritorije pod nadzorom vlasti Herceg-Bosne.

Petković je ranije ove godine iz Pritvorske jedinice u Sheveningenu u Hagu prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)