RAZBIJENA KRIMINALNA GRUPA: Falsifikovali 75 hrvatskih pasoša i ličnih karata za kriminalce iz Srbije i Crne Gore

Tanjug

25. 11. 2020. u 21:59

РАЗБИЈЕНА КРИМИНАЛНА ГРУПА: Фалсификовали 75 хрватских пасоша и личних карата за криминалце из Србије и Црне Горе

Foto Depositphotos

HRVATSKA Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je optužnicu protiv 11 osoba koje tereti da su u sastavu zločinačke grupe pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa iz Srbije i Crne Gore, uz pomoć krivotvorene dokumentacije, nabavljali hrvatske dokumente koje su im naplaćivali od 7.500 do 15.000 evra.

USKOK osumnjičene tereti da su omogućili pribavljanje ukupno 75 ličnih karti i 75 pasoša Republike Hrvatske izdatih na tuđe lične podatke, čime su se okoristili za više od 4,1 miliona kuna (oko 550.000 evra), od čega je najveći deo pripao organizatoru grupe, prenela je Hina.

Glavni osumnjičeni, 47-godišnji N. V. je prema optužnici u Hrvatskoj i Srbiji u zajedničko delovanje povezao ostale osumnjičene, nakon čega je sa naručiteljima dogovorio nabavku hrvatskih ličnih isprava i pasoša sa tuđim identifikacionim podacima.

Osumnjičeni je potom u Srbiji za neutvrđeni iznos novca pribavljao lične podatke državljana Srbije sa hrvatskim državljanstvom kojima nisu izdate hrvatske isprave, a sve kako bi se s njihovim podacima mogle za zainteresovane klijente izdati hrvatske isprave.

Vođa grupe se sumnjiči da uz to od nepoznatih osoba pribavljao neoriginalne putne isprave Srbije sa unetim podacima hrvatskih državljana na čije identitete bi se se potom podnosili zahtevi za izdavanje hrvatskih isprava, sa umetnutim fotografijama stvarnih korisnika.

Stvarni korisnici bi zatim lično odlazili do policijskih uprava u Hrvatskoj i tu podnosili zahteve za izdavanje isprava po hitnom postupku.

Ne sumnjajući u verodostojnost predočene im dokumentacije i stvarni identitet podnosilaca zahteva, ovlašćeni službenici su na osnovu podnetih zahteva izdavali hrvatske lične karte i pasoše sa ličnim podacima hrvatskih državljana na čije identitete su zahtevi podneti, a sa fotografijama stvarnih korisnika, dodaje Hina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)