SEVERNA MAKEDONIJA PROGLASILA VANREDNO KRIZNO STANJE: Ako bude potrebe, reagovaće i vojska i policija!

Mladen STANČIĆ, dopisnik "Novosti" iz SKOPLjA

21. 11. 2020. u 06:50

VLADA Republike Severne Makedonije (RSM) na sednici u petak donela je odluku za uvođenje kriznog stanja na celoj teritoriji države.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО КРИЗНО СТАЊЕ: Ако буде потребе, реаговаће и војска и полиција!

Foto: RSM

Razlog je „zaštita javnog zdravlja u uslovima pandemije proglašene od Svetske zdravstvene organizacije od zarazne bolesti KOVID-19 izazvane virusom SARS-KoV-2 i zbog sprečavanja njegovog širenje u povećanom obimu kojim se ugrožava bezbednost zdravlja stanovništva“, saopšteno je u Skoplju.

Prethodno je na sednici Saveta za bezbednost preporučeno uvođenje kriznog stanja na celoj teritoriji RSM, u cilju efikasnog rešavanja posledica krize zbog KOVID-19.

Period trajanja kriznog stanja na teritoriji RSM je 30 dana počev od 20. novembra 2020. godine. Kako je saopšteno, o ovoj odluci Vlada će izvestiti Predsednika RSM i Sobranje.

Krizno stanje, kako je objavljeno, zakonski je regulisano i, između ostalog, obuhvata mogućnost uključivanja i vojske za podršku policiji, kao i privatnih zdravstvenih ustanova u organizovani državni sistem borbe za suzbijanje pandemije izazvane virusom Kovid-19.

Predsednik RSM Stevo Pendarovski koji je prema Ustavu i vrhovni komandant oružanih snaga, ukazao je da u kriznom stanju Zakon za odbranu i Zakon za upravuvljanje krizama daju mnogo šire mogućnosti za podršku armije nadležnim institucijama pre svega zdravstvenim. Objasnio je da će pripadnici vojske kao podrška biti uključeni samo po zahtevu Kriznog štaba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024