NOVA REŠENJA ZA PORODIČNA PRIMANJA Penzija će u Hrvatskoj moći da se nasledi, ali i da se zadrži svoja

J. Ž. S.

10. 11. 2020. u 12:19

NOVI model porodične penzije u Hrvatskoj, koji će biti verovatno uveden najranije 2022. ići će u smeru da se može naslediti određeni postotak penzije od preminulog člana porodice, a da istovremeno preživeli član porodice zadrži i svoju penziju.

НОВА РЕШЕЊА ЗА ПОРОДИЧНА ПРИМАЊА Пензија ће у Хрватској моћи да се наследи, али и да се задржи своја

Foto: Arhiva VN

Sada je sistem porodične penzije uređen kao i kod nas i može da se nasledi 70 odsto penzije preminulog člana porodice, ali istovremeno preživeli član porodice, a uglavnom je reč o udovicama, mora se odreći svoje penzije, ako je to povoljnija opcija.

Članovi porodice preminulog osiguranika, naime, imaju pravo na porodičnu penziju ako je preminuli osiguranik imao pet godina staža osiguranja ili najmanje 10 godina penzionog staža, a pravo na penziju imaju udovci i udovice, vanbračni drugovi, životni i neformalni životni partneri ako je zajednica trajala najmanje tri godine i ako su do smrti partnera navršili 50 godina života.

HDZ i Vlada su se u svojim programima obavezali da će u mandatu na drugačiji, pravedniji način urediti model porodične penzije, a radna grupa za izradu zakonskog rešenja, prema pisanju Jutarnjeg lista, trebalo bi da bude oformljena uskoro i da radi na tome celu narednu godinu, kako bi predlog do kraja 2021. bio dovršen.

O kojem će se tačno procentu koji će moći da nasledi preživeli član porodice raditi, odrediće radna grupa. Iznos od maksimalno 50 odsto nasleđene penzije, koji traže penzionerska udruženja nije realan, on će biti sigurno manji jer bi to bio veliki finansijski zalogaj za državni proračun.

Uz ovaj model trebalo bi da se veže i imovinski cenzus, kao što to ima većina drugih država Evropske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)