PODNETO 700 NOVIH ZAHTEVA ZA PENZIJE: Efekti posle dva meseca primene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u Crnoj Gori

Z. Z.

19. 10. 2020. u 12:50

POSLANICI, sada već bivšeg saziva, usvojili su krajem jula, a na snazi je od 12. avgusta izmenjeni Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

ПОДНЕТО 700 НОВИХ ЗАХТЕВА ЗА ПЕНЗИЈЕ: Ефекти после два месеца примене Закона о пензијско-инвалидском осигурању у Црној Гори

Foto P. Milošević

Tokom perioda od stupanja novog Zakona na snagu, podneto je oko 700 zahteva za ostvarivanje prava na penziju i oko 1.000 zahteva za ponovni obračun, za penzionere koji su to pravo stekli u tekućoj godini, saopštila je vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Jadranka Milošević.

Dosada, istakla je, dosledno je primenjena odredba zakona o isplati uvećanja minimalne penzije na 147,70 evra, kao i razlike od početka godine do usvajanja akta.

- Urađen je i vanredni obračun za sve korisnike koji su imali razliku u primanju između stare i nove minimalne penzije i isplaćena im je uvećana penzija i razlika, odnosno vanredni obračun je urađen za 15.904 korisnika i po tom osnovu isplaćeno je 1,660 miliona evra - navela je Miloševićeva.

Pristupilo se, kako je istakla, i doradi postojećeg softvera radi prilagođavanja na nov način obračuna, ali i uslova penzionisanja.

- Softver se nalazi u periodu testiranja kao standardnoj fazi projektovanja, kojom se potvrđuje kvalitet softverskog rešenja. Očekuje se da će i ova faza biti okončana u skorom roku, do naredne nedelje - naglasila je v. d. direktora Fonda PIO.

Zasada, kako nam je rekla, korisnici koji su zahteve za penziju predali od 12. avgusta, dobijaju privremena rešenja.

- Privremenim rešenjima se ostvaruje pravo na akontativni iznos penzije do potpune implementacije izmenjenog softvera, kada će biti donijeto konačno rešenje o ostvarivanju prava. Privremeno rešenje se donosi uz saglasnost stranke, stoga službenici Fonda putem telefona kontaktiraju sa podnosiocima zahteva i sačinjavaju evidenciju podnosilaca zahteva koji su saglasni sa izradom privremenih rešenja - kazala je Miloševićeva.

Isplate iz kredita

IZMENjENI Zakon o PIO nije reformski, već se radi o tome da su pojedinci imali interes da usvoje takva rešenja koja će omogućiti nekima da se penzionišu po povoljnijim, lakšim uslovima. Suština je da ćemo sada za primenu ovog zakona izdvajati sredstva iz ino-sredstava, odnosno pozajmica za koje imamo troškove, plaćamo kamate - prokomentarisao je Aleksandar Damjanović, doskorašnji poslanik.

Primena novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju uvećaće u narednom periodu izdvajanja za isplatu penzija, a prognoze su da bi po tom osnovu budžet Fonda PIO trebalo povećati, kako je navela Miloševićeva, za 4,390 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju