MILANOVIĆ UVREDIO AMERIKANCE ZBOG F-16: Dolazi Pompeo u Dubrovnik, hoće da nam uvali F-16

Novosti online

01. 10. 2020. u 15:10

МИЛАНОВИЋ УВРЕДИО АМЕРИКАНЦЕ ЗБОГ Ф-16: Долази Помпео у Дубровник, хоће да нам ували Ф-16

Foto: Boris Roessler/dpa via AP, file

PREDSEDNIK Zoran Milanović izjavio je danas da američki državni sekretar Majk Pompeo stiže sutra u Dubrovnik da bi, kako se izrazio, Hrvatskoj pokušao da „uvali“ bombardere F-16.

Milanović je ponovio da bi američka ponuda u drugim okolnostima bila prioritet, ali će u ovom slučaju odluka o nabavci borbenih aviona, kaže, biti politička.

- Dolazi da proba da uvali američke avione. To kažem ja koji sam rekao da bi američka roba trebalo da bude prioritet. Sad dolazi u vreme kad su već praktično otvorene ponude. Po meni s njima niko o tome ne bi smeo da razgovara, jer je to vrsta pritiska - rekao Milanović.

Komentarišući Pompeov dolazak Milanović je rekao da je do te poseto trebalo da dođe ranije.

- Sad kad su ponude otvorene, evo ti njih dve sedmice pre američkih izbora - rekao je Milanović, preneli su zagrebački mediji.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Švedska i Izrael nisu u NATO-u, a Milanović je rekao da se protivi tome da se razmatraju ponude zemalja koje nisu članice NATO-a.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Komandant 1001

03.10.2020. 12:04

Hrvatska se naoružava kao da Nato nije zaštitnik Hrvatske....sirotinja i penzioneri neće bolje da žive sa tih 12 borbenih aviona....ostaje im da zure u nebo i gledaju kako lete !!!