DONETA ODLUKA: Makedonski vojnici do kraja godine ulaze u sastav KFOR-a na Kosovu i Metohiji

Mladen Stančić - Skoplje od stalnog dopisnika

28. 07. 2020. u 19:47

VLADA Severne Makedonije u utorak je usvojila Informaciju o učešću vojnika Armije ove zemlje u misiji NATO pakta u jedinicama KFOR-a na Kosovui Metohiji, saopšteno je u Skoplju.

ДОНЕТА ОДЛУКА: Македонски војници до краја године улазе у састав КФОР-а на Косову и Метохији

Foto: Ministarstvo odbrane RSM

Pomenutom odlukom Vlada je zadužila resorno Ministarstvo za odbranu „da preduzme mere i reguliše sva pitanja sa nadležnim institucijama NATO i KFOR, za raspoređivanje jedinice snage jednog voda i štabnog personala (ukupno do 45 lica), u operaciji KFOR na Kosovu i Metohiji do kraja 2020. godine“.

Ministarstvo odbrane je u onavezi da Vladu izvesti o pomenutim merama za učešće u misiji NATO operacija KFOR-a na Kosovu i Metohiji, najkasnije do 15.decembra 2020. godine.

Foto: Ministarstvo odbrane RSM

U Skoplju se ističe da je Mnistarstvo odbrane, još pre formalnog članstva zemlje u Severnoatlansku vojnu alijansu, u svojim strateškim odbrambenim pregledima, planirano da od NATO komande zatraži uključenje jedinice Armije ove zemlje u sastav snaga KFOR-a na KiM.

U misiji KFOR-a na Kosovu i Metohiji, (Kosovo fors), pod vođstvom NATO pakta, koja deluje od juna 1999. posle NATO bombardovanja Srbije, na održavaju mira trenutno je raspoređeno i angažovano oko 3500 vojnika iz 28 zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)