OGLASIO SE MILANOVIĆ: U toku su razgovori o formiranju parlamentarne većine

Novosti online

18. 04. 2024. u 16:13

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.

ОГЛАСИО СЕ МИЛАНОВИЋ: У току су разговори о формирању парламентарне већине

Zoran Milanović, Foto Tanjug

On je rekao da se zahvaljuje svima koji su u sredu izašli na izbore za Hrvatski sabor.

Naglasio je da razgovori o sastavljanju nove saborske većine traju i da svi koji učestvuju u tim razgovorima moraju voditi računa o volji hrvatskih građana iskazanoj na izborima.

- Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava, napisao je Zoran Milanović na Fejsbuku.

Milanović je napisao da je velika izlaznost potvrdila da "hrvatski građani vole svoju zemlju, da veruju u nju i da žele promenu".

- Određujući za datum izbora sredu, 17. aprila, želeo sam da vas podstaknem da u što većem broju izađete na izbore, jer sam smatrao i smatram da odluku o budućnosti naše domovine morate doneti svi vi, poručio je Milanović.

On je napisao da su "stranke koje su čvrsto stale na stranu borbe protiv korupcije, koje ne žele Hrvatsku zarobljenu korupcijom, kriminalom i nejednakošću pred zakonom, dobile dve trećine glasova.

- Vaši glasovi obavezuju. Imate pravo da očekujete i da tražite od njih – kao i od svih nas koje ste izabrali – da se drže date reči. Bez toga, prestajemo da budemo demokratsko društvo, a politika se svodi na trgovinu i na brigu samo o ličnim interesima. Hrvatski Ustav je jasan: mandat za sastavljanje nove Vlade može dobiti samo osoba koja dokaže da uživa podršku 76 zastupnika izabranih u Hrvatski sabor, istakao je Milanović.

HDZ-ova koalicija osvojila je 61 mandat, a "Reka pravde", koalicija okupljena oko SDP 42 mandata.

Iako je Milanović tokom kampanje govorio da ima lukav plan kako skupiti 76 ruku potrebnih za formiranje vlade, to će u ovoj situaciji jako teško učiniti, piše hrvatski portal "Indeks".

Teoretski je to moguće, ali uz ogromne kompromise i spajanje praktično nespojivih ideoloških suparnika.

BONUS VIDEO: SLOBODAN BRKIĆ: Gospod nikome ne da više nego što može podneti!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)