NEMA VIŠE PUTOVANJA BEZ PASOŠA: Ideja Šengena je propala

SLOVENIJA od subote uvodi graničnu kontrolu na granici sa Hrvatskom, a bez pasoša ne može se više putovati u devet zemalja Evropske unije.

НЕМА ВИШЕ ПУТОВАЊА БЕЗ ПАСОША: Идеја Шенгена је пропала

Foto Shutterstock

-Šengen je propao kao ideja, uvodimo granične kontrole sa Hrvatskom, najavio je povratak policije i carine na granici Slovenije i Hrvatske slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar.

Već u subotu neće se moći bez pokazivanja pasoša slobodno ulaziti u Hrvatsku, a iz Ljubljane stižu optužbe na račun Zagreba da nije dovoljno kontrolisao istočne granice sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom. Ove je godine oko 40.000 ilegalnih emigranata iz Hrvatske ušlo u Sloveniju, a postoji strah da je među njima i onih koji bi u sadašnjim okolnostima mogli da predstavljaju terorističku pretnju.

Sličnu meru o povratku graničnih kontrola uvele su Austrija i Italija, a i Mađari razmišljaju o „povratku granica“. Italijani  na deset dana uvode kontrole na granici sa Slovenijom, a Austrija je proširila kontrole i na granici sa Češkom. Nemačka kontroliše granicu sa Poljskom i Austrijom, dok su ponovo oživele kontrole i na granicama Danske, Francuske, Norveške i Švedske.

Očito, ideja da se Evropom može da putuje bez pasoša, što je bio i glavni cilj evropskog jedinstva, polako odlazi u prošlost. Hrvati su samo devet meseci putovali bez pasoša, a od evropskog „blagostanja“ ostao im je samo evro sa višim cenama u zemlji i za 50 do 100 odsto od vremena nacionalne valute. Hrvatski premijer Andrej Plenković naglašava da je povratak graničnih kontrola samo „privremena mera“, a ako je suditi po ponašanju komšija, Slovenaca, to nije tako. Sada zvanična Ljubljana samo traži model koji bi bio najpovoljniji brojnim Slovencima koji odlaze u Hrvatsku jer imaju tamo kuće i vikendice i kako olakšati život ljudi uz granicu koji su samo nekoliko meseci mogli da žive bez pokazivanja dokumenata. A Plenković upozorava Slovence da se o daljnjim merama moraju sa Hrvatima da konzultiraju, jer tako nalažu evropska pravila. Priprema se i ministarski sastanak Slovenije, Hrvatske i Italije jer će nove mere izazvati ogorčenje, pogotovo u Hrvatskoj koja sa 6500 policajaca poručuje da drži situaciju sa ilegalnim imigrantima pod kontrolom. „Naš je cilj da ubro i BiH sklopi dogovor s Fronteksom, kako bi pomogli kontrolisati celu situaciju“, kaže Plenković.

Upravo će hrvatskom premijeru uoči izbora biti oduzet krunski argument kako je bila korist ulazak u Evropsku uniju zbog evra i Šengena. Evro je doneo haos posle kojeg se još nisu oporavili građani, a Šengen je očito sve više otpisani projekt. Mere koje su poduzele devet članica koje su potpisale šengenski ugovor pokazuju da se odustaje od „Evrope bez granica“ i da se užurbano obnavljaju već zaboravljeni granični prelazi u evropskim državama.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)