VAŽAN APEL ZA OSJEČANE NAKON STRAVIČNOG POŽARA: Dobili posebne prekoruke za ponašanje do daljnjeg

Tanjug

05. 10. 2023. u 17:17

HRVATSKA agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) izdala je preporuku stanovnicima u neposrednoj blizini osječkog požarišta da bi trebalo temeljno da peru i ljušte voće i povrće, da izbegavaju lisnato povrće i da ne izvode domaće životinje na pašu.

ВАЖАН АПЕЛ ЗА ОСЈЕЧАНЕ НАКОН СТРАВИЧНОГ ПОЖАРА: Добили посебне прекоруке за понашање до даљњег

Foto: Tanjug

- Ono na šta možemo da apelujemo, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procenu, je da potrošači temeljno peru i ljušte voće i povrće te da izbegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima - navodi se u saopštenju Agencije.

Preporuka je i da uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) životinje ne izvode na pašu i ne hrane detelinsko-travnim smesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Ističe se da u ovom trenutku ne mogu iznositi zaključke o posledicama, budući da nema konkretnih analitičkih podataka.

- U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, Državnim inspektoratom, zavodima za javno zdravstvo i Štabovima civilne zaštite Osječko-baranjske županije i izrađujemo hitnu procenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku - navode iz Agencije.

Požar u deponiji uskladištene plastike tvrtke "Drava Internacional" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu buknuo je u sredu iza ponoći

Na samom požarištu i u Antunovcu utvrđena je povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena.

Jučerašnje merenje u Osijeku i u Brijestu nije utvrdilo zagađujuće materije, saopšteno je danas iz Štaba civilne zaštite.

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“: Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)