JADRAN NA UDARU MORSKIH PIJAVICA: Grmljavinske oluje, poplave i bujice prete regionu

Novosti online

22. 09. 2023. u 16:55

NAKON dužeg stabilnog i pravog letnjeg vremena, veoma jako pogoršanje vremena zahvatiće naš region.

ЈАДРАН НА УДАРУ МОРСКИХ ПИЈАВИЦА: Грмљавинске олује, поплаве и бујице прете региону

Foto: Profimedia

Već pred kraj dana i tokom večeri veoma obilne padavine i snažni pljuskovi sa grmljavinom zahvatiće Sloveniju i to prvo zapadne predele, a ponegde se očekuju i veoma jake grmljavinske oluje.

Prvog dana vikenda hladni front nastaviće put preko Hrvatske i BiH i doneti ovim predelima vrlo obilne padavine i grmljavinske oluje sa gradom.

Očekuje se osetniji pad temperature i one će se kretati od 15 do 20°C, a toplije samo na istoku Hrvatske i Bosne i na jugu Dalmacije i Hercegovine, uz vrednosti do 28°C.

Snažne oluje očekuju se i u oblasti Jadrana, uz olujno jugo, a očekuje se i pojava morskih pijavica, dok će priobalna područja plaviti visoki plimni talasi.

Na području Jadrana i na zapadu Hrvatske i Bosne lokalno se očekuje i preko 100 litara kiše, a obilnih padavina biće i širom ostalih predela.

Očekuje se nagli rast manjih i srednjih reka, uz opasnost od poplava i bujica, a očekuje se i nagli rast Save, čak za nekoliko metara, pri čemu u gornjem toku može biti i poplava, naročito na toku Save kroz Sloveniju, ali i u gornjem toku Save kroz Hrvatsku i na širem području Zagreba.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, zbog opasnosti od grmljavinskih oluja i nepogoda, ali i veoma obilnih padavina i poplava od večeras do ponedeljka se preporučuje ogroman oprez.

Talas kiša nastaviće se i u nedelju, a stabilizacija vremena sledi u ponedeljak tokom dana.

U subotu krajem dana ovaj snažan oblačni sistem stići će sa Jadrana i iz Dalmacije i Hercegovine i do Crne Gore, pa se u noći ka nedelji i u nedelju očekuju veoma obilne padavine i grmljavinske oluje, a najjače nepogode očekuju se u oblasti Jadrana.

Inače, tokom vikenda se nad Jadranom očekuje formiranje snažnog visinskog ciklona i on će se premeštati ka jugoistoku i  jugu, odnosno ka Tirenskom moru.

Visinski ciklon će prvog dana vikenda oblasti Jadrana doneti olujno jugo, a drugog dana vikenda olujnu buru i veoma jak severni vetar.

Stabilizacija vremena na Jadranu očekuje se od utorka, nakon čega će uslediti sunčano i toplo vreme.

Inače, početkom sledeće sedmice snažan visinski ciklon izmestiće se iznad Tirenskog mora, pa bi sredinom i u drugoj polovini sledeće sedmice donosio grmljavinske oluje i veoma obilne padavine Grčkoj, pri čemu bi ponovo postojala opasnost od poplava i bujica.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: Forum 01. Naša održiva zajednica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije