VOJSKA U SLOVENIJI NA NOGAMA ‒ AKTIVIRAN POSEBAN PLAN: Ima više mrtvih, bujice nose mostove (VIDEO)

Novosti online

04. 08. 2023. u 14:11

NEZAPAMĆENO nevreme koje je izazvalo poplave na severu Slovenije prema rečima meteorologa nije ni blizu kraja.

ВОЈСКА У СЛОВЕНИЈИ НА НОГАМА ‒ АКТИВИРАН ПОСЕБАН ПЛАН: Има више мртвих, бујице носе мостове (ВИДЕО)

Foto: Društvene mreže

Meteorolog Brane Gregorčič iz Agencije za životnu sredinu (ARSO) navodi da se nevreme premešta na druge delove zemlje i da ide ka Hrvatskoj.

Obilne kiše počele su tokom noći između četvrtka i petka i već su poplavljena mnoga mesta širom zemlje. Stotine vatrogasnih intervencija zabeleženo je u Sloveniji zbog bujičnih poplava. Tri kampa su evakuisana, a nekoliko sela odsečeno je od ostatka zemlje.

U Koruškoj su mnogi putevi zatvoreni za saobraćaj, reke su izašle iz korita, poplavljene su mnoge kuće i podrumi, a pokrenula su se i mnogobrojna klizišta, navode iz Uprave za zaštitu i spasavanje u Sloveniji.

Komandant civilne zaštite Srečko Šestan navodi da ga je policija obavestila da ima i nekoliko smrtnih slučajeva, ali da još nema konkretnih informacija o okolnostima.

Nabujala reka Mislinja srušila je most na magistralnom putu Dravograd ‒ Slovenj Gradec u Otiškom Vrhu, neprohodno je još nekoliko puteva, mnoga područja su poplavljena, a ponegde nema ni pitke vode ni signala za mobilne telefone.

Situacija je ozbiljna, upozorio je ministar odbrane Marjan Šarec, vojska je na terenu, a aktiviran je i akcijski plan "Vihra".

Taj plan predviđa aktiviranje snaga slovenačke vojske u slučaju elementarnih nepogoda većih razmera.

- Ako ne bude moglo drugačije, spasavaćemo ljude i blindiranim vozilima - rekao je Šarec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)