REVIZIJA SVIH USVOJENJA DECE IZ KONGA: Odluka Sabora nakon što je osam Hrvata završilo u zatvoru u Zambiji

Jurica Kerbler

03. 02. 2023. u 12:25

HRVATSKI sabor je usvojio odluku da sva usvojenja dece iz DR Konga, a u Hrvatskoj ih je poslednjih godina bilo stotinak, idu na reviziju.

РЕВИЗИЈА СВИХ УСВОЈЕЊА ДЕЦЕ ИЗ КОНГА: Одлука Сабора након што је осам Хрвата завршило у затвору у Замбији

Otrovne strele su stizale iz Hrvatskog sabora

Usledilo je to nakon hapšenja osmoro Hrvata u Zambiji, gde su optuženi za falsifikovanje dokumenata kod usvojenja dece iz Konga. Trenutno se brane sa slobode, ali do presude ne smeju da napuštaju Kongo.

Sada će se kontrolisati sva dokumentacija kod dosadašnjih usvojenja, pre svega da li su usvojitelji sledili proceduru koja je predviđena u Hrvatskoj. Proveravaće se da li su poštovani i zakoni DR Konga i međunarodna pravila pri usvojenju. Jedino nije definisano šta će se dogoditi ako se utvrde nepravilnosti pri usvojenju i da li će ta deca biti oduzeta roditeljima ili ne.

Sabor je doneo odluku da se ubuduće zabrani usvajanje iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije i donošenje striktih pravila za sve koji žele van Hrvatske usvojiti decu. Biće zakonom propisano da dete kada odraste može da tuži Republiku Hrvatsku ako usvojenje nije bilo legalno i u skladu sa zakonodavstvom i međunarodnim pravom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!