UHAPŠENI HRVATI NA SUDU U ZAMBIJI REKLI DA NISU KRIVI: Poznat nov datum ročišta

Novosti online

10. 01. 2023. u 11:55

OSAM državljana Hrvatske, odnosno četiri bračna para, koji su početkom decembra prošle godine uhapšeni u Zambiji pod optužbom za trgovinu decom iz Konga, izjasnili su se da nisu krivi.

УХАПШЕНИ ХРВАТИ НА СУДУ У ЗАМБИЈИ РЕКЛИ ДА НИСУ КРИВИ: Познат нов датум рочишта

Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Osumnjičeni su za trgovanje decom, falsifikovanje dokumenta i upotrebu falsifikovanih dokumenata.

- Saznali smo da je ročište odloženo za četvrtak. Počelo je s malim zakašnjenjem uz povremene pauze zbog tehničkih razloga. Svi optuženi trebalo je da učestvuju u raspravi jezikom koji razumeju tako da je to produžilo raspravu. Pročitana im je optužnica, odgovorili su da se ne osećaju krivima. Njihov branilac je tražio njihovo puštanje uz kauciju, da se brane sa slobode, tako da čekamo taj četvrtak koji će doneti novosti - otkrio je ministar Gordan Grlić Radman, prenosi Dnevnik.hr.

- Oni su optuženi za trgovinu decom u pokušaju, što treba dokazati. Naš konzularni službenik stalno posećuje hrvatske državljane i MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru ljudski, da se postupa humano, da im se osiguraju i hrana i lekovi i sve što je nužno, svi uslovi koji su temeljem konvencija osigurani. Ali mi ne možemo ulaziti u meritum - dodao je ministar.

Zambijska je policija 7. decembra uhapsila četiri para iz Hrvatske zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloletne dece iz DR Konga. Osmoro hrvatskih državljana i dalje je u zatvoru u Zambiji, a četvoro dece u dobi od jedne do tri godine predato je u sistem socijalne zaštite.

Dva od četiri para koja su sada pritvorena u Zambiji nisu upisana u hrvatski Registar potencijalnih usvojitelja niti su dobili pozitivno mišljenje Centra za socijalnu zaštitu da su podobni da budu roditelji.

MUP je potvrdio da deca poseduju hrvatske putne isprave koje im je izdao u skladu s propisanom procedurom na temelju sudskih rešenja.

Jednu odluku o usvajanjima u ovom slučaju doneo je sud u Varaždinu, a tri odluke sud u Zlataru, pri čemu sudovi nisu odlučivali o usvajanju, nego o priznavanju odluke stranog suda temeljem Zakona o međunarodnom privatnom pravu.

Direktor doma u DR Kongu, iz kojeg su došla sva deca, trenutno je u bekstvu, odnosno nije dostupan tamošnjoj policiji i pravosuđu.

Hrvatski državljani u petak, 6. januara, prvi su put ispitani pred sudijom nižeg suda, a rasprava u predmetu je odložena za utorak, 10. januara, nakon što je uložena žalba o kojoj treba da odluči sudija Visokog suda Musonda.

BONUS VIDEO: PRVI SNIMCI S MESTA NESREĆE U NIŠU: Telo muškarca još na šinama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri