RADMAN O HRVATIMA UHAPŠENIM U ZAMBIJI: Braniće se sa slobode kad obezbede boravište

Tanjug

16. 01. 2023. u 20:51

OSMORO Hrvata, pritvorenih u Zambiji, još samo moraju da regulišu boravište u toj zemlji kako bi ispunili sve sudske uslove da se na suđenju za pokušaj trgovine ljudima brane sa slobode, izjavio je danas hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

РАДМАН О ХРВАТИМА УХАПШЕНИМ У ЗАМБИЈИ: Браниће се са слободе кад обезбеде боравиште

Foto: Iakovos Hatzistavrou / Pool via AP/Depositphotos

On je istakao da će pitanje regulisanja boravišta za njegove sugrađane u Zambiji uskoro biti rešeno, preneo je Indeks.hr.

Naveo je da Ministarstvo preko svoje ambasade u Pretoriji pruža hrvatskim državljanstvima pomoć i zaštitu koja im pripada po Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima.

Osmoro Hrvata, odnosno četiri bračna para, uhapšeni su početkom decembra u Zambiji pod sumnjom za trgovanje decom, ali i za falsifikovanje dokumenata o usvajanju dece iz DR Konga, zbog čega su već više od 40 dana u pritvoru u gradu Ndoli.

Bilo je očekivano danas da će izaći na slobodu, nakon što su platili kauciju u vrednosti od oko 1.100 dolara i pronašli 16 Zambijaca koji će za njih garantovati, piše zagrebački portal pozivajući se na informacije zambijskog novinara.

Kako se navodi, privedeni Hrvati bi nakon što regulišu privremeni boravak u toj afričkoj zemlji, trebalo da polože putne isprave i redovno se javljaju policiji, kako bi sačekali suđenje u Zambiji, a prvo ročište je najavljeno za 23. januar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U SERIJAMA BIO HIPOHONDAR: U stvarnom životu potpuno drugačiji - ljudi se iznenade kad čuju čime se glumac bavio