HRVATIMA JEFTINIJE DA PAZARE U TRSTU I GRACU: Uvođenje evra nije donelo mnogo dobra komšijama

Jurica KERBLER, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - ZAGREB

09. 01. 2023. u 09:30

UVOĐENjEM evra hrvatski građani su pod pritiskom novog divljanja cena, ali i činjenice da je u komšiluku sve jeftinije za 20 do 40 odsto.

ХРВАТИМА ЈЕФТИНИЈЕ ДА ПАЗАРЕ У ТРСТУ И ГРАЦУ: Увођење евра није донело много добра комшијама

Foto Ž. Knežević

Upoređujući cene sa Slovenijom razlike su velike. Praktično sve je jeftinije u slovenačkim trgovačkim lancima, od mesa i mlečnih proizvoda do jaja, testenine i vina.

Slično je u Italiji i Austriji, pa se već sada mnogi odlučuju, kada nema graničnih kontrola zbog ulaska u šengenski prostor na odlazak u šoping u Trst i Grac. Isplati se odlazak i kada se uračuna trošak za gorivo. Ali, za Hrvate to nije nimalo optimistično jer veliki lanci najavljuju novo poskupljenje u februaru.

- Slovenija ima znatno niže poreze i stope PDV-a za hranu. To je jedan od razloga što je kod njih mnogo jeftinije nego u Hrvatskoj - kaže ekonomski analitičar Damir Novotni.

Većina analitičara se slaže da ovakav cunami cena većina hrvatskih građana dugoročno neće da moći da izdrži, pa će tržište prisiliti proizvođače i trgovce da smanjuju cene.

Ali to sigurno neće biti još mesecima.

Poskupljenje su najavili i teleoperateri, mada u vladi tvrde da za to nemaju nikakav razlog. Znatno poskupljuje i građevinski materijal, što otežava ionako sporu obnovu zgrada u zemljotresu razrušenoj Banovini i Zagrebu.

U hrvatskoj vladi najavljuju da će preduzeti drastične mere za sve koji su neopravdano digli cene. To znači da će morati da plaćaju električnu energiju po ekonomskoj ceni, a ne po privilegovanoj. Inspektori ovih dana obilaze i brojne restorane i kafiće i u svakom drugom naiđu na brojne nepravilnosti sa cenama. Vlasnici restorana vina koja su prodavali u kunama zaokružili su u evrima daleko skuplje, pa su razlike i 39 odsto...

Kafići nerado primaju kartice i kafa je u većini skuplja od dva evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)