CELA ZEMLJA JE OVO ČEKALA: Austrija donela odluku da li će dozvoliti da Hrvatska pristupi šengenskom prostoru

Novosti online

22. 11. 2022. u 21:39

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas da njegova zemlja neće staviti veto na pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru.

ЦЕЛА ЗЕМЉА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Аустрија донела одлуку да ли ће дозволити да Хрватска приступи шенгенском простору

Foto: Tanjug/ Miloš Milojević

Nehamer je rekao da teško da osećaju migrantski pritisak iz Hrvatske prema severu, već da je "prijetnja vetom usmerena prema Bugarskoj i Rumuniji", prenose hrvatski mediji.

- Budući da Hrvatska ispunjava zahteve zaštite granice na uzoran način, ja tu ne vidim problem - rekao je Nehamer koji sutra dolazi u radnu posetu Hrvatskoj.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je proteklih dana u više navrata rekao da se protivi proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcioniše, što se vidi po povećanom broju lica koja traže azil u Austriji.

To je naveo i Nehamer, koji je rekao da je u Austriji "100.000 ljudi koji su neregularno prešli granicu, od kojih je 75.000 prešlo iz zemalja poput Rumunije, Bugarske i Mađarske, a da ih tamošnja bezbednosna tela nisu registrovala".

- To je bezbednosni rizik i o tome se moramo pobrinuti - rekao je Nehamer.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je juče da ga izjave iz Austrije zabrinjavaju i da smatra da je to obračun preko leđa Hrvatske među nekim drugim članicama EU.

(SRNA)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista