MILANOVIĆ SAOPŠTIO LOŠE VESTI GRAĐANIMA HRVATSKE: Obračun preko naših leđa - sve u svemu, nije dobro

Novosti online

22. 11. 2022. u 17:27

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović izrazio je danas zabrinutost zbog izjava austrijskih zvaničnika o ulasku Hrvatske u Šengen.

МИЛАНОВИЋ САОПШТИО ЛОШЕ ВЕСТИ ГРАЂАНИМА ХРВАТСКЕ: Обрачун преко наших леђа - све у свему, није добро

Foto: EPA/FILIP SINGER

- Vidim izjave iz Austrije koje me zabrinjavaju. Mislim da je to obračun preko naših leđa među nekim drugim članicama Evropske unije. Zatim se uključila Austrija koja ima unutrašnje, vidljive ali meni nejasne razloge zašto to radi. Sve u svemu, nije dobro - rekao je Milanović.

Predsednik Hrvatske je prokomentarisao stav austrijskog ministra unutrašnjih poslova Džeralda Karnera da nije vreme za ulazak novih članica u Šengenski prostor.

- U sredu dolazi austrijski kancelar u Zagreb, u posetu Plenkoviću koji je rekao da je sve to rešeno, međutim izgleda da nije. Nadam se da će biti rešeno. Kada budem razgovarao s austrijskim kancelarom zastupaću ulazak u Šengen - rekao je Milanović.

Prema njegovom mišljenju, Hrvatska je bila tehnički spremna za ulazak u Šengen još 2016. godine.

- Od tada, mogli smo već da postanemo članica Šengena. Sve drugo je politika. Naša vlada pokušava, za sada nije uspela, a nadam se da hoće - dodao Plenković.

On je stava kako se takve odluke ne rešavaju lobiranjem, kao što to govore predstavnici vlade.

- Nema lobiranja kada si država, pre svega je politika, stav i program. Hrvatska ne lobira, Hrvatska zastupa i bori se. Nismo lobistička asocijacija, mi smo Republika Hrvatska, članica smo EU, članica smo NATO-a. Ako nam je nešto važno, onda se kaže – ne može dalje - rekao je Milanović.

Predsednik Hrvatske je izneo stav da je BiH najbolji primer da lobiranjem ne može da se postigne rezultat.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)