POVRATAK NA MESTO ZLOČINA: NATO najavljuje "vojnu podršku" BiH

Novosti online

22. 11. 2022. u 20:41

PARLAMENTARNA skupština NATO usvojila je rezoluciju kojom se vlade i parlamenti članica Alijanse pozivaju da pojačaju podršku "partnerima koji su izloženi ruskom pritisku", uključujući BiH, prenosi "Avaz.ba".

ПОВРАТАК НА МЕСТО ЗЛОЧИНА: НАТО најављује војну подршку БиХ

Foto: RTRS

- Pozivamo države da pojačaju političku i praktičnu, uključujući vojnu podršku kandidatima za NATO i partnerima koji su izloženi ruskom pritisku i pokušajima zastrašivanja, naročito Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija - ističe se u tekstu usvojene rezolucije.

Rezolucija poziva i na nepokolebljivu podršku politici otvorenih vrata Alijanse i euroatlantskoj integraciji BiH, Ukrajine i Gruzije.

Parlamentarna skupština NATO-a savetovala je državama da na vreme sprovedu "Prilagođene mere podrške", koje su usvojene u junu 2022. godine na samitu u Madridu, a koje propisuju upravo poboljšanje odbrambenih sposobnosti Gruzije, Moldavije te Bosne i Hercegovine. Ova rezolucija nije obavezujuća za članice.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro se usprotivio izjavama hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića o mogućem ulasku Bosne i Hercegovine u NATO.

- Ne postoji NATO put BiH, nema usaglašenog stava o članstvu, postoji samo saradnja, a ovakvim nadobudnim ponašanjem i jednostranim istupanjem, Željko Komšić još jednom je pokazao kakva će njegova politika biti ubuduće - izjavio je Milorad Dodik, nakon inauguralnog govora Komšića u Predsedništvu BiH.

Po čemu Bosna pamti NATO?

NATO bombardovanje Republike Srpske, pod kodnim imenom operacija Namerna silai operacija Mrtvo oko, bila je vojna intervencija snaga NATO-a, sa SAD na čelu, tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini od 30. avgusta do 20. septembra 1995. Avijacija NATO-a bombardovala je položaje Vojske Republike Srpske u tzv. zonama bezbednosti UN-a (Sarajevo i Goražde), ali i druge položaje Vojske Republike Srpske i relejne uređaje (Banja Luka, Ozren i drugo) od 29. avgusta do 14. septembra 1995. godine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega