UKINUTA PRESUDA MASOVNOM UBICI IZ SPLITA: Filip Zavadlav automatskom puškom ubio tri mladića

Novosti online

13. 09. 2022. u 16:41

VISOKI krivični sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu Filipu Zavadlavu, koji je u januaru 2020. godine usred Splita iz kalašnjikova pucao u trojicu mladića. Zavadlav je nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora, a prošle nedelje se raspravljalo o žalbama na presudu.

УКИНУТА ПРЕСУДА МАСОВНОМ УБИЦИ ИЗ СПЛИТА: Филип Завадлав аутоматском пушком убио три младића

Foto: Fejsbuk

Ključni argument odbrane bio je loš psihijatrijski pregled Zavadlava.

Naime, veštak je tvrdio da nije bio uračunjiv u trenutku kada je pucao na Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25).

Zbog toga je njegov advokat Branko Šerić tražio kontrolno veštačenje, ali ono nije prihvaćeno.

Šerićje ukazao na praksu Evropskog suda za ljudska prava koji je regulisao ovo pitanje, ali je Županijski sud u Splitu to odbio.

Šerić danas kaže da je zadovoljan odlukom Višeg krivičnog suda, te da je očekivao.

U samom Višem krivičnom sudu  nisu mogli da potvrde tačne razloge zbog kojih je Filipu Zavadlavu ukinuta kazna.

 - Nakon što odluka Višeg krivičnog suda bude napisana, objavićemo je - kratko je rekao portparol Višeg krivičnog suda sudija Marijan Bitanga.

Tokom rasprave o žalbama, Zavadlav je rekao da se nije slagao sa svojim advokatom, odnosno da nije bio van kontrole u ​​trenutku pucanja u trojicu mladića sa kojima se posvađao.

 - Ja sam potpuno zdrav čovek, bio sam i tada i sada - rekao je on, ističući da smatra da su mu narušena prava jer je zbog svega morao da prekine školovanje. Propao mu je, kaže, školarine za Pomorski fakultet u Rijeci.

 - Ja, kao i mali Oliver Tvist, trebalo je da preuzmem svu krivicu. Tamo su me stavili, i nisam ja kriv. Molim vas poništite moju rečenicu. I ako sam kriv što sam živ, tražim da mi sud poveča kaznu na 50 godina - rekao je on.

Zavadlav je za svako od tri ubistva u splitskom naselju Varoš u januaru 2020. dobio po 15 godina, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od četrdeset godina.

Kao otežavajuća okolnost uzeta je činjenica da je koristio automatsku pušku protiv koje oštećeni nisu imali šanse.

Optužnica Županijskog tužilaštva teretila je tada 26-godišnjeg Zavadlava da je sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paicća (25), nekoliko sati nakon krvoprolića predao se splitskoj policiji. 

BONUS VIDEO:

TRAGEDIJA U ČENTI: Telo bebe nađeno u kutiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ALKOHOL I INTIMNI ODNOSI TOKOM POSTA? Teolozi objasnili da li je reč o grehu - od čega se treba strogo suzdršavati