GASA IMA, ALI CENA IDE U NEBO: Hrvatska se sprema za zimu, nema manjka energenata, ali zbog velikih izdataka ne zna se ko će se ogrejati

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

16. 08. 2022. u 08:45

JEDINO podzemno skladište gasa u Hrvatskoj puni se po planu i do zime će biti gotovo popunjeno, a značajne su i rezerve ukapljenog gasa u LNG terminalu na Krku.

ГАСА ИМА, АЛИ ЦЕНА ИДЕ У НЕБО: Хрватска се спрема за зиму, нема мањка енергената, али због великих издатака не зна се ко ће се огрејати

Foto Shutterstock

Zbog toga izgleda da ni građani ni industrija ne treba da strepe od nestašica gasa uoči zime, ali se sada postavlja drugo pitanje - ko će ovaj gas moći da plati?

Naime, cene su već sada poletele u nebo, a očekuje se i novi talas poskupljenja gasa, što će uticati i na povećanje cena struje i ostalih energenata.

Računi su nekima za struju već sada viši i za 500 odsto, iako razloga za tako drastična poskupljenja nema. Ipak, upravo toliko je u Dalmaciji poskupela struja za javnu rasvetu.

Uprkos tim višim cenama već se sada rade planovi za moguće redukcije struje, a jedan od predloga je da gradovi isključuju javnu rasvetu. Vlada takođe priprema neke mere za uštedu struje, uz poruku građanima da nestašica za njih neće biti. Druga je stvar da mnogi neće moći da plaćaju visoke račune, pa će verovatno biti prisiljeni sami sebi uvesti redukcije.

Pitanje je hoće li Hrvati poštovati u potpunosti zahteve Evropske unije o štednji energije za 15 odsto i smanjenju temperature u javnim prostorima i stanovima. Mnogi se već sada bune i tvrde da je nekorektno znatno poskupeti struju i gas i tražiti da stanovi i kancelarije budu hladni.

Mnoge firme planiraju da ljudi rade od kuće, kako se na poslu ne bi smrzavali, a nemački model da javni prostori budu grejani do 19 stepeni, u Hrvatskoj je jednostavno nezamisliv.

Zbog porasta cena energenata Hrvatska je već sada najskuplja zemlja u regionu. Cene u susednoj Sloveniji i Mađarskoj niže su i za 40 do 50 odsto, a jeftinija je i Italija.

Šoping-turizam sve je više izlaz iz začaranog kruga skupoće u Hrvatskoj, pa su tako sve češći odlasci preko granice da se kupi zejtin, toaletni papir i hrana za kućne ljubimce.

TURISTI

AKO se nastavi ovaj cunami cena, stručnjaci tvrde da će Hrvatska veoma brzo izgubiti i turiste i turizam kao industriju. Već sada je među najskupljima na Mediteranu, a novi udar cena zbog porasta energenata već sledeće leto oteraće turiste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!