JADRAN VIŠE NIJE RAJ ZA SEZONCE IZ SRBIJE: Kako ovog leta prolaze turistički radnici koji traže zaradu na Hrvatskoj obali

Jurica KERBLER, stalni dopisnik iz Zagreba

17. 07. 2022. u 09:51

SRBI - dođite, spasite sezonu - glasili su oglasi uoči ovogodišnjeg leta na Jadranu, a konobarima, kuvarima i sobaricama nudili su se kraljevski uslovi u času kada je nedostajalo 30.000 sezonaca u hrvatskom turizmu.

ЈАДРАН ВИШЕ НИЈЕ РАЈ ЗА СЕЗОНЦЕ ИЗ СРБИЈЕ: Како овог лета пролазе туристички радници који траже зараду на Хрватској обали

Foto: Free Images Pixabay

Za šest radnih dana nedeljno, doduše i po deset časova dnevno, nudila se plata od 1.000 do 3.000 evra za vrhunske kuvare, a iskustva su različita. Srbi, kao i sezonci iz Severne Makedonije i BiH, dobili su poslove od Umaga do Cavtata, ali imaju i konkurenciju u sve brojnijim Filipincima i Indijcima.

- Radim već treću sezonu u Rovinju i više sam nego zadovoljan. Radim kod istog gazde, koji je ove godine uzeo i dvojicu sezonaca iz Nepala, pristojno smo smešteni, a ulovim kao konobar i malo vremena da se okupam. Posao je naporan, jer moram da poslužujem mnogo stolova, ali se ne žalim - rekao nam je Miša iz Čačka, za koga je povremeni posao na Jadranu idealna prilika da nešto novca stavi na stranu.

- Možemo li da vas slikamo - pitamo mladića, a on odgovara: "Ma bolje ne, vidite kakve su prilike na ovom našem Balkanu. Najbolje je da radim svoj posao i da ćutim".

Slična smo iskustva čuli i u Rijeci i Crikvenici, iako ima i onih koji se žale da previše rade, a na kraju ne zarade onoliko koliko su očekivali.

- Moram da platim smeštaj, a teško ga je u sezoni naći, jer ljudi radije sobe iznajmljuju turistima. Nas trojica, jedan Sarajlija i dvojica iz Beograda, uspeli smo da nađemo povoljno apartman za 500 evra u Rijeci, pa se nekako prođe - govori nam Milan, konobar u hotelu sa pet zvezdica. - Ove je godine hotel tek otvoren, sve je u hodu organizovano, ali sada smo već dobra ekipa. Nikakvih problema nije bilo zbog činjenice da sam došao iz Srbije, a u slobodno vreme izlazim sa mladim Riječanima koji su krajnje ljubazni i tolerantni.

Foto D. Miljković

Čak 80.000 dozvola izdato je ovog leta sezoncima, od kojih su mnogi baš iz Srbije. U luksuznom hotelu "Lopud Lafodija" na ostrvu Lopud kraj Dubrovnika, mnogi od angažovanih koji su došli iz Srbiji rade na recepciji, a u restoranima nam kažu da bi bez privremenih radnika mogli odmah da zatvore vrata. Ipak, Hrvatska nije više obećana zemlja za sezonce, jer su plate upola niže nego u Austriji i Italiji.

- Pre korone smo lako dolazili do sezonskih radnika iz Srbije, sada ni to više nije tako.

Iako iz Srbije dolaze najiskusniji i školovani kadrovi, mnogi se žale da preko leta ne zarade dovoljno - kaže Antonela Labić iz riječke agencije koja dovodi radnike iz zemalja regiona.

Mnogi ugostitelji u "pet do dvanaest" digli su plate uoči sezone za 20 do 30 odsto, ali se sezonci žale da neki ne poštuju dogovor.

- Bio je u junu jedan moj drug iz Srbije, dogovorio je jedno, a na kraju meseca je dobio manje. I otišao - govori Miša.

Domagoj Petričević, predsednik Udruženja noćnih klubova i barova, kaže da još postoje ugostitelji koji izrabljuju ljude i bacaju ljagu na sve ostale. Na sreću, više je onih koji korektno poštuju dogovor, a najboljima posle leta nude i stalni posao.

- Međutim, danas nije lako ni naći sezonca u Beogradu ili u nekom drugom gradu u Srbiji. Radije idu u Nemačku, nego u Hrvatsku - objašnjava Petričević.

Sa druge strane, Filipinci su jeftiniji, ali često ne mogu da udovolje standardima, pa svi na Jadranu tvrde - "domaći su domaći".

- Nema mnogo razlike u poslovanju ugostiteljskih objekata u Srbiji i u Hrvatskoj. Zato smo najzadovoljniji kada nam dolaze iskusni sezonci iz komšiluka - kaže Mirko Rapajić, vlasnik kafića u Makarskoj.

Za sve kvalitetne radnike ovog leta bilo je mesta gde god su želeli da rade. Novi bar u Crikvenici nudio je sezoncima iz Srbije početnu platu od 1.800 evra za kuvara i 1.000 evra za konobara, dok je pica majstor mogao da dobije 1.500 evra.

Na Krku se tražio pekar iz Srbije sa početnom platom od 2.000 evra, a prodavačicama u pekari se nudio posao za 1.300 evra. Doduše, uz napomenu, "radno vreme po dogovoru". A baš ta klauzula je oterala i jednu mladu devojku iz Srbije koja se javila na oglas u Puli za konobaricu. "Šef je bio arogantan, a plata nije bila po dogovoru", rekla je napuštajući Hrvatsku.

NEPOŠTOVANjE DOGOVORA

I PROJEKAT hrvatskih sindikata i Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba je pokazao da se sezonci najviše žale na nepoštovanje dogovora oko plata, radnog vremena, iskorišćavanje radnika i loše radne uslove. Previše je na Jadranu i ove sezone rada bez ugovora, isplate zarade "na ruke" i lošeg odnosa poslodavaca prema radnicima, zaključak je projekta "Rad po meri čoveka".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)