TRI NOĆI ZA 15.000 EVRA: Leto hrvatskoj neočekivano donelo rekordni broj turista

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

14. 08. 2021. u 06:56

AKO se do juče privatni smeštaj na Jadranu mogao pronaći i za pedesetak evra, dolaskom velikog broja turista cene su porasle preko noći i više nema nigde najma apartmana za manje od sto evra za noć.

ТРИ НОЋИ ЗА 15.000 ЕВРА: Лето хрватској неочекивано донело рекордни број туриста

Foto Tanjug

U Dubrovniku, u kojem početkom jula nije bilo gostiju, sada ugostitelji čak i u kafićima uslovljavaju goste da potroše najmanje 40 evra da bi mogli da dobiju sto, a masovno se otkazuju stare rezervacije i primaju nove, po višim cenama.

Najskuplji smeštaj u Splitu je penthaus od 296 kvadrata u hotelu "Radison blu", gde za tri noći treba platiti 15.000 evra, a za taj novac u Hrvatskoj može da se kupi automobil srednje klase. Preostali apartmani u gradu pod Marjanom se trenutno naplaćuju i 1.500 evra za noć.

- Moglo bi i skuplje, jer se kraljevstvo daje za krevet - kažu splitski iznajmljivači apartmana.

Hoteli na Brionima rasprodani su do kraja sezone, a najčešći su gosti iz - Srbije. Sve je više turista iz Srbije i u Istri, usprkos skupoći koja vlada ju Rovinju, apsolutnom hrvatskom turističkom šampionu ove godine.

Već sada su neka turistička mesta na Jadranu blizu rekorda iz 2019. kada je hrvatski turizam zabeležio najbolje rezultate. Uz Nemce i Slovence, koji su najčešći gosti u Hrvatskoj, vraćaju se i Amerikanci i Rusi, a ovog je leta izuzetno mnogo Poljaka.

Hrvati i dalje tvrde da nema mnogo zaraženih virusom korona među turistima i da ih je trenutno oko 100. Testiranje se vrši u svim mestima duž Jadrana, a zaraženi više neće ostajati u sobama u apartmanima i hotelima koje su iznajmili, već će biti smešteni u posebne centre.

ČESI ZA UZOR

Turistički radnici Istre posebno hvale Čehe, koji nakon celodnevnog boravka na plaži u Puli, počiste sve što je ostalo iza njih ali i drugih nemarnih turista. Ali ima i obrnutih primera, pa tako Splićani već danima pokušavaju da oteraju mlade koji se okupljaju na popularnim plažama posle ponoći i ostavljaju prazne boce i brojne otpatke iza sebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije