MENJAJU ZAKONE ZBOG MILANOVIĆA: U Hrvatskoj vladajuća HDZ želi da spreči predsednika države da komanduje vojskom u mirnodopskim uslovima

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

14. 07. 2022. u 07:00

VLADAJUĆI HDZ u Hrvatskoj pokrenuo je inicijativu za promenu tri zakona kako bi se sprečilo da predsednik države Zoran Milanović komanduje vojsci u miru.

МЕЊАЈУ ЗАКОНЕ ЗБОГ МИЛАНОВИЋА: У Хрватској владајућа ХДЗ жели да спречи председника државе да командује војском у мирнодопским условима

Zoran Milanović, Foto Tanjug

Po novom predlogu komandu nad vojskom u vreme mira imala bi vlada i ministar odbrane, a u ratu bi predsednik države kao vrhovni zapovednik donosio odluke.

Ovim predlogom se rat između šefa države i premijera Andreja Plenkovića nemilosrdno nastavlja i dalje. Predsednik Milanović je u stalnom sukobu i sa ministrom odbrane Mariom Banožićem, kome je uputio niz "komplimenata" od kojih mnogi nisu za novine. U vladi tvrde da bi izmena Zakona o odbrani rešila neke nedorečenosti, pre svega u vreme mira.

Opozicija, međutim, predlaže da ovlašćenja predsednika države koji je na papiru i vrhovni zapovednik vojske, treba da se povećaju, a ne smanjuju. "Odbrana je nadstranačko pitanje i potpuno je pogrešno ići u pravcu da bi stranka ili koalicija stranaka koja je trenutno na vlasti upravljala odbranom. Puno je bolje da odbranom upravlja predsednik", tvrde iz Odbora za odbranu hrvatskog parlamenta.

Evropska komisija je Hrvatskoj dala pet preporuka za vladavinu prava, a prva je da se ukine bezbednosna provera sudija. Predlaže se i objava popisa lobista, kao i sprečavanje da političari budu lobisti, a treća i četvrta preporuka se odnose na medije. Traži se da država oglašavanje u medijima ne pretvara u pritisak i da se prestane sa tužbama protiv novinara. Peta se preporuka odnosi na davanje podataka od strane poverenika za informisanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)