ODALI POČAST USTAŠAMA I TUĐMANU: U Zagrebu održana komemoracija pod pokroviteljstvom Sabora jer je skup u Blajburgu zabranjen

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

14. 05. 2022. u 19:03

UMESTO u Blajburgu, komemoracija za poginule pripadnike ustaške vojske i domobrane ove je godine zamenjena polaganjem venaca na zagrebačkom groblju Mirogoj i misom u crkvi u Udbini u Lici.

ОДАЛИ  ПОЧАСТ УСТАШАМА И ТУЂМАНУ: У Загребу одржана комеморација под покровитељством Сабора јер је скуп у Блајбургу забрањен

Foto Tanjug

Kao što je poznato, Austrijanci su zabranili okupljanje u Blajburgu, procenivši da je reč o fašističkom skupu i dozvoljena je samo misa koja je održana u petak, ali bez prisustva velikog broja ljudi. Sve političke stranke u Austriji, od desnice do levice, donele su odluku da se trajno zabrani skup u Blajburgu, a koruške vlasti skinule su sa table koja se tamo nalazi i hrvatski grb koji je korišćen u vreme NDH.

Na Mirogoju je venac položio predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a bili su prisutni predstavnici Počasnog blajburškog voda i Hrvatskog narodnog sabora BiH. Jandroković je rekao da se obeležava "težak i mučan događaj iz hrvatske istorije, tragedije dela hrvatskog naroda u maju 1945. godine, koji je 45 godina bio prećutkivan". Reč je o događajima nakon sloma NDH, kada se ustaška vojska povlačila prema Austriji, a priključili su joj se i oni koji su se bojali dolaska partizana. Mnogi pripadnici ustaške vojske ubijeni su u Blajburgu, a deo njih je nastavio sa maršem po oslobođenoj teritoriji Hrvatske i BiH.

Jandroković je ocenio da se o "zločinu nije govorilo jer su ga počinili upravo oni koji su došli na vlast u SFRJ, to jest komunisti". Po rečima šefa hrvatskog parlamenta "ubijeno je nekoliko desetaka hiljada ljudi, svirepo i bez suđenja".

- Kao civilizovano demokratsko društvo, dužni smo da čuvamo sećanje na svakoga ko je ubijen bez suđenja, koji je ubijen bez dokaza, to činimo sada i činićemo i ubuduće - naglasio je Jandroković, i dodao da se komemoracija održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

U subotu je u Velikom Trgovištu i na skupu u Zagrebu obeležena i stota godišnjica rođenja prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, a premijer Andrej Plenković je rekao da je bio najvažniji hrvatski političar i državnik. Za Plenkovića, njegova je uloga posebno bila važna "u stvaranju demokratskih institucija, odbrani teritorije od velikosrpske agresije Miloševićevog režima, ulasku Hrvatske, odnosno njenog povratka u zajednicu, međunarodnu, evropskih i svetskih naroda". Šef hrvatske vlade tvrdi da je zemlja sa Tuđmanom doživela "nacionalnu renesansu".

PUPOVAC: ZLOČINAČKA IDEOLOGIJA

- SVAKA žrtva vredna je obeležja stradanja i spomena, a zločinačke ideologije i počinioci vredni osude, kao i društvenog i moralnog prezira. Oni koji ne žele da prave razliku ove vrste, ne vode se najvišim moralnim principima - izjavio je Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća povodom obeležavanja "blajburške tragedije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!