JOŠ PUNO EVRA TREBA DO EVROPE: Posle decenije članstva Hrvatske u EU, plate zaostaju, inflacija veća

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

10. 05. 2022. u 21:43

KADA za pola godine Hrvatska uvede evro, prosečna plata iznosiće 900, a penzija 320 evra. To je za 1.000 evra manje nego u Austriji ili Belgiji, da se o Nemačkoj ili Francuskoj i ne govori, što znači da je Hrvatska i nakon deset godina članstva u EU daleko od Evrope.

ЈОШ ПУНО ЕВРА ТРЕБА ДО ЕВРОПЕ: После деценије чланства Хрватске у ЕУ, плате заостају, инфлација већа

Foto J. K.

Od evropskog proseka hrvatske plate zaostaju oko 1.000 evra, a projekcije pokazuju da bi u narednom periodu mogle zaostajati i više. Nešto bolje prolaze samo Zagrepčani, gde je prosečna plata 1.150 evra, ali su i troškovi života veći nego u većini evropskih prestonica.

Već za mesec dana sve cene u Hrvatskoj moraće da budu iskazane i u kunama i u evrima, kako bi se građani pripremili za evropski novac. U vreme neverovatnih poskupljenja vlada veliki strah da će mnogi iskoristiti prelazak na evro kako bi još više podigli cene, a to se već sada događa u turizmu. Za ovo leto cene na Jadranu povećane su između 30 i 50 odsto.

Za evropsku Hrvatsku nije problem samo zaostajanje za prosekom koje imaju druge države, već i galopirajuća inflacija koja se više oseća nego u Beču, Pragu ili Parizu. Cena benzina raste iz nedelje u nedelju i sada je već dosegla dva evra za litar "supera", a po prognozama brzo bi mogla da bude i tri evra. Dramatično je porasla i cena hrane i Hrvati sve plaćaju skuplje nego zemlje u komšiluku.

Sve je manje i investicija od strane evropskih država, a gotovo da je uspešnija saradnja Hrvatske sa Kinom, jer su Kinezi investirali u vetroelektrane i izgradili Pelješki most.

ORBAN ŽALI ZA MAĐARSKIM MOREM

Dok EU pregovara sa Mađarskom oko embarga za uvoz ruske nafte, premijer Viktor Orban kaže "da nam nisu uzeli more i mi bismo imali luke i mogli da dopremamo naftu". To je aluzija na bivšu Austro-ugarsku, i ona je u Hrvatskoj izazvala niz negativnih komentara, pa je ambasador Mađarske pozvan na razgovor u nadležni resor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)