DELILI KAKO SU HTELI: Obelodanjena prepiska Plenkovićevih ministara

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

21. 02. 2022. u 10:00

"IMA li kakvih novosti za ovih sedam", napisao je pre četiri godine u SMS poruci potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević Ani Mandac, bivšoj zamenici ministra Darka Horvata, koji je u istražnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu.

ДЕЛИЛИ КАКО СУ ХТЕЛИ: Обелодањена преписка Пленковићевих министара

Foto MPG.GOV.HR

Radilo se o intervenciji za državne podsticaje, što je bilo u resoru tadašnjeg ministra ekonomije Horvata, a Milošević je, bar kako istražitelji tvrde, intervenisao za neke srpske preduzetnike da dobiju pare za svoje firme.

"Radimo na tome", odgovorila je Mandaceva, "trebalo bi biti u redu".

Kasnije će zamenica ministra u prepisci koju je otkrio USKOK, reći "delilo se po babi i stričevima", a sekretarica ministra Horvata joj je poslala i poruku: "Budi sutra u 8.30 kod ministra, dolazi Pupovac u vezi onog programa". Pre toga u ministarstvo su išli i Milošević i Dragana Jeckov, a neke od firmi koje su "gurali" nisu ispunjavale uslove.

Milošević je ipak poslao tablicu od 15 firmi za dodelu bespovratnih sredstava, a kako više nije bilo ni para skratio je popis na sedam. Da bi se to rešilo ministarstvo je obezbedilo dodatnih 1,1 milion kuna, a sam ministar je intervenisao kod svoje zamenice za neke od svojih favorita, poput "Eko Kotoribe", "Metal Matijašević", poslavši SMS:

"Jeste li rešili odluke?". "U niskom smo startu, čekamo odobrenje ministarstva finansija", dobio je odgovor od svoje zamenice.

Sve se to događalo 2018. godine, a sada istražitelji sklapaju mozaik pre nego što će preduzeti dalje korake. Potpredsednik Milošević za sada nije pozvan na razgovor u USKOK, ali istražitelji imaju i nastavak prepiske kada Ana Mandac pobedonosno javlja:

"Rešeno, častite kafom".

Pada vlada?

Šta će dalje da bude niko u Hrvatskoj ne zna, ali ako se istraga proširi i na Borisa Miloševića, to bi značilo i kraj ove vlade i prevremene izbore. SDSS je najčvršći deo vladajuće koalicije i bez tri ruke njihovih saborskih poslanika HDZ ne bi imao sigurnu većinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOGME GA JE ZATRESLO... POPUT EKSPLOZIJE: Podrhtavanje tla uznemirilo komšiluk